Deepfakes en criminaliteit

Deepfakes en criminaliteit

Met de opkomst van deepfake technologie, hebben cybercriminelen een nieuwe manier gevonden om hun activiteiten te verbergen. Deepfake technologie maakt het mogelijk om een video of afbeelding te manipuleren zodat het authentieke materiaal lijkt te zijn veranderd. Deze deepfake technologie stelt cybercriminelen in staat om een deepfake te maken van de identiteit van iemand anders. Het gebruik van een andere identiteit kunnen hun gebruiken om andere mensen op te lichten. Lees in dit blog alles over deepfake cybercriminaliteit.

Wat is mogelijk met deefake?

Criminelen gebruiken vaak deepfake technologie om hun slachtoffers in diskrediet te brengen of om hun persoonlijke informatie te stelen. Deepfake technologie maakt het mogelijk om een video te maken van iemand die iets zegt wat ze niet hebben gezegd, of een video te maken van iemand die aan een illegale activiteit deelneemt. Het is ook mogelijk om deepfake foto’s te maken van iemand die deelneemt aan een illegale activiteit of die een andere identiteit aanneemt.

Een concreet voorbeeld is het maken van een vervalsing en identiteitsdocument of een bankpas van een ander. Hierdoor krijgen ze toegang tot hun bankrekening en andere persoonlijke informatie. Criminelen gebruiken ook deepfake technologie om identiteitsdiefstal te plegen.

Hoe voorkom je deepfake cybercriminaliteit?

Gelukkig zijn er manieren om deepfake cybercriminaliteit te voorkomen. Het is belangrijk om je persoonlijke informatie zo goed mogelijk te beveiligen en alert te zijn voor verdachte activiteiten. Het is ook belangrijk om verdachte e-mails en berichten te blokkeren of te verwijderen. Als je vermoedt dat je je identiteit hebt verloren, neem dan onmiddellijk contact op met de politie.

Het herkennen van een deepfake tijdens een videocall kun je realiseren door te vragen of de persoon zijn hand voor zijn gezicht wil houden. De technologie verliest de touchpoints/herkenningspunten op het gezicht. De deepfake zal hierdoor losraken van de persoon die zich anders voordoet.

Cyber Security verhogen?

Het verhogen van je Cyber Security wordt steeds belangrijker. Ieder jaar vinden steeds meer cyberincidenten plaatst. Bedrijven worden bijvoorbeeld slachtoffer van Ransomware. Om jullie online veiligheid te verbeteren heeft Tozetta een GRATIS Cyber Security handboek geschreven! In dit E-Book nemen wij jullie mee in de gedachtegangen van een échte hacker. Daarnaast staan hier concrete tips in hoe de Cyber Security van jullie organisatie verhoogd kan worden!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security