Veelgestelde Cyber Security vragen

Bij Tozetta begrijpen we dat Cyber Security een complex en uitdagend vraagstuk kan zijn voor veel organisaties. Daarom hebben we besloten om een veelgestelde cyber security pagina te maken om al jullie vragen te beantwoorden. Onze expertise op het gebied van ethisch hacken, uitvoeren van pentests, cyber security awareness trainingen en cyber security advies stelt ons in staat om jullie de beste antwoorden te geven.

Pentesten

Een pentest, of penetration test, is een gecontroleerde aanval op een IT-systeem om de beveiliging te testen en eventuele zwakke plekken op te sporen. Dit wordt gedaan door een ethische hacker, ook wel white hat hacker genoemd, met als doel om de beveiliging te verbeteren en mogelijke risico’s te verkleinen.

Met een pentest maak je kwetsbaarheden van jullie webapplicatie, mobiele applicatie of bedrijfsnetwerk vroegtijdig inzichtelijk. Meer weten over pentesten? Lees ons blog over ”Wat is pentesten?” of neem contact op met Tozetta!

Door een pentest uit te laten voeren krijg je inzicht in de zwakke plekken van je systeem. Hierdoor kun je deze kwetsbaarheden aanpakken voordat een kwaadwillende hier misbruik van maakt. Het voorkomt daarmee dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt en voorkomt reputatieschade van jouw organisatie.

In ons blog over reputatieschade na een hack lees je meer over de gevolgen van cybercriminaliteit en waarom pentesten interessant is.

Er zijn verschillende typen pentests, waaronder netwerk pentests, web applicatie pentests, mobiele applicatie pentests en API pentests. Elke test richt zich op een specifiek aspect van je IT-systeem en geeft inzicht in de beveiliging op dat gebied. Vaak wordt tijdens een traject meerdere type pentests uitgevoerd. Veel bedrijven beschikken namelijk over meerdere aspecten uit het IT-systeem.

Meer weten over pentests processen? Op onze pentest uitvoeren pagina vertellen wij hier alles over!

Pentesting kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, waarbij de twee meest voorkomende methoden blackbox en whitebox zijn.

  • Bij blackbox pentesting wordt de tester behandeld als een externe aanvaller die geen enkele voorkennis heeft van het systeem.
  • Bij whitebox pentesting wordt de tester juist behandeld als een interne gebruiker die al veel informatie heeft over het systeem.
  • Greybox pentesting is een combinatie van beide methoden, waarbij de tester enige voorkennis heeft van het systeem, maar niet zo gedetailleerd als bij whitebox pentesting. Op deze manier kan de tester beter de kwetsbaarheden van het systeem vinden en zo de beveiliging van het systeem verbeteren.

Bij Tozetta kunnen wij alle drie de methoden uitvoeren, afhankelijk van de specifieke behoeften en wensen van jullie als relatie. Wij gaan graag een vrijblijvend gesprek aan om jullie te helpen in dit besluitvormingsproces. Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak!

De duur van een pentest is afhankelijk van het type test en de complexiteit van het systeem. Over het algemeen duurt een pentest enkele dagen tot enkele weken of zelfs maanden. De duur wordt vooraf altijd besproken met de klant. 

De duur van de pentests kan ook sterk afhankelijk zijn van het budget. Een ethisch hacker noteert de tijd dat hij bezig is met het binnenkomen bij jouw organisatie. Hoe meer tijd de ethisch hacker krijgt, hoe grondiger de pentests uitgevoerd kan worden en hoe meer methodes de pentester kan toepassen.

Pentesten begint bij één dag tot enkele weken of maanden, maar kan zo lang duren als de klant dit graag wilt.

Na afloop van de pentest wordt er een rapportage opgesteld met daarin de resultaten van de test. In de rapportage staan aanbevelingen voor verbetering van de online beveiliging en een overzicht van de gevonden kwetsbaarheden in de geteste omgeving. De rapportage is bedoeld voor het management van de organisatie en kan worden gebruikt als basis voor verbetering van de digitale beveiliging.

De kwetsbaarheden krijgen bij Tozetta een risicoclassificatie mee. Hierdoor kunnen jullie direct aan de slag om de kwetsbaarheden te verhelpen. Nadat jullie de kwetsbaarheden hebben verbeterd voeren wij een verbeterscan uit. Wij willen er zeker van te zijn dat de zwakke plekken ook daadwerkelijk verholpen zijn. 

Ja, de resultaten van een pentest zijn vertrouwelijk en worden alleen gedeeld met de opdrachtgever.

Soms wordt ons ook gevraagd om te schakelen met de IT/ICT-partner van de opdrachtgever. Indien er goedkeuring is kunnen wij dit gesprek aangaan en ervoor zorgen dat de kwetsbaarheden zo snel mogelijk worden verholpen.

website beveiliging

Om je website te beveiligen tegen hackers zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Zo kun je bijvoorbeeld regelmatig updates installeren, sterke wachtwoorden gebruiken en een SSL-certificaat installeren. Het is ook belangrijk om regelmatig een webapplicatiepentest uit te voeren om eventuele kwetsbaarheden op te sporen en te verhelpen.

Lees hier meer over het uitvoeren van een pentest.

Voorbeelden van veel voorkomende kwetsbaarheden in webapplicaties zijn onder andere SQL-injectie, cross-site scripting (XSS), cross-site request forgery (CSRF), en onjuiste autorisatiecontroles. Het is belangrijk om deze kwetsbaarheden op te sporen en te verhelpen om je webapplicatie te beveiligen.

Om je website te beschermen tegen DDoS-aanvallen, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een DDoS-beschermingsdienst of een firewall. Ook kun je je website hosten bij een provider die DDoS-bescherming biedt. Het is belangrijk om regelmatig te testen of je website bestand is tegen DDoS-aanvallen.

Een firewall is een beveiligingsmaatregel die inkomend en uitgaand netwerkverkeer kan filteren en blokkeren. Of je een firewall nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van je netwerk, en het risico op aanvallen. Over het algemeen is het aan te raden om een firewall te gebruiken als extra beveiligingslaag.

Enkele best practices voor het bouwen van een veilige website zijn het regelmatig updaten van software, het gebruiken van sterke wachtwoorden, het implementeren van een SSL-certificaat, het uitvoeren van webapplicatiepentests, het toepassen van access control en het beperken van de functionaliteit tot wat strikt noodzakelijk is.

Mobiele app-beveiliging

Om je mobiele app te beveiligen tegen hackers, kun je bijvoorbeeld zorgen voor sterke authenticatie- en autorisatiemechanismen, data-encryptie toepassen, beveiligingsmaatregelen in de app zelf implementeren en regelmatig een mobiele app-pentest laten uitvoeren. Ook is het belangrijk om regelmatig updates te installeren.

Meer weten over het uitvoeren van een pentest

De meest voorkomende kwetsbaarheden in mobiele applicaties zijn onder andere onveilige dataopslag, gebrekkige authenticatie- en autorisatiemechanismen, onveilige communicatie en onjuiste afhandeling van fouten. Het is belangrijk om deze kwetsbaarheden op te sporen en te verhelpen om je mobiele app te beveiligen.

Om je website te beschermen tegen DDoS-aanvallen, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een DDoS-beschermingsdienst of een firewall. Ook kun je je website hosten bij een provider die DDoS-bescherming biedt. Het is belangrijk om regelmatig te testen of je website bestand is tegen DDoS-aanvallen.

Een mobiele app-pentest omvat het simuleren van een aanval op de app om kwetsbaarheden op te sporen en te verhelpen. Dit gebeurt door een ethische hacker die verschillende technieken gebruikt om de app te hacken.

Het wordt aanbevolen om een mobiele app-pentest jaarlijks of na belangrijke app-updates uit te voeren om eventuele nieuwe kwetsbaarheden op te sporen en te verhelpen.

API-beveiliging

Een API (Application Programming Interface) is een set van tools en protocollen die softwareapplicaties met elkaar verbinden. Beveiliging van een API is belangrijk om gevoelige gegevens te beschermen en om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot uw systeem via de API.

Ook kunnen kwaadwillende hackers misbruik maken van je API waardoor er veel kosten worden gemaakt.

De meest voorkomende kwetsbaarheden in APIs zijn onvoldoende autorisatie en authenticatie, onveilige gegevensoverdracht en onjuiste foutafhandeling. In ons technische blog zoomen wij dieper in op hoe hackers API’s hacken

Om uw API te beveiligen tegen hacking-aanvallen, is het belangrijk om beveiligingsmaatregelen te nemen zoals het gebruik van HTTPS, het implementeren van autorisatie- en authenticatiemechanismen en het regelmatig uitvoeren van beveiligingstests.

Een API-pentest omvat het simuleren van een aanval op de API om kwetsbaarheden op te sporen en te verhelpen. Dit gebeurt door een ethische hacker die verschillende technieken gebruikt om de API te hacken.

Het wordt aanbevolen om een API-pentest regelmatig uit te voeren, afhankelijk van de gevoeligheid van de gegevens die via de API worden verwerkt en de risico’s die hieraan verbonden zijn.

Cyber Security Awareness Trainingen

Een cyber security awareness training is een training die gericht is op het vergroten van het bewustzijn van medewerkers over cyber security. Medewerkers maken kennis met de wereld van cybercrime en krijgen tips om te voorkomen dat jullie organisatie slachtoffer wordt.

Een cyber security awareness training is belangrijk omdat medewerkers vaak de zwakste schakel zijn in de beveiliging van een organisatie. Veruit de meeste datalekken of hacks worden veroorzaakt door menselijke fouten. Door het vergroten van het bewustzijn kunnen medewerkers bijdragen aan een veiligere werkomgeving.

De voordelen van een cyber security awareness training zijn onder andere het vergroten van het bewustzijn van medewerkers, het verminderen van het risico op cyberaanvallen en datalekken, en het vergroten van de veiligheid en productiviteit van de organisatie.

Tijdens een cyber security awareness training worden onderwerpen behandeld zoals phishing, social engineering, veilig wachtwoordgebruik, en het herkennen van verdachte activiteiten op het netwerk.

Bij Tozetta is geen cyber security awareness training hetzelfde. Wij spelen in op de vraag vanuit de organisatie. Om de urgentie en het belang goed aan te tonen zorgen wij ervoor dat wij praktijkvoorbeelden geven die raakvlakken hebben met jullie bedrijf. 

De duur van een cyber security awareness training kan variëren van enkele uren tot meerdere dagen, afhankelijk van de inhoud en de behoeften van de organisatie.

Een cyber security awareness training moet periodiek worden herhaald om ervoor te zorgen dat het bewustzijn van medewerkers up-to-date blijft en om nieuwe bedreigingen te behandelen. Hackers zijn continu bezig met het vinden van nieuwe en betere technieken. Medewerkers moeten hier continu van op de hoogte blijven.

Bij Tozetta spelen wij in op jullie behoefte. Door contact op te nemen plannen wij een vrijblijvend gesprek. In dit gesprek willen wij jullie bedrijf iets beter leren kennen. Vanuit de kennis over jullie organisatie en de behoefte die jullie hebben kunnen wij een voorstel uitbrengen. 

Hierin kun je de prijzen, tijden, data en onderwerpen verwachten.

Je vraag nog niet beantwoord?

We hebben diverse security vraagstukken gegroepeerd per onderwerp zodat je snel en gemakkelijk de informatie kunt vinden die je zoekt. En als jouw vraag er nog niet tussen staat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team van ervaren ethische hackers staat klaar om je verder te helpen. Maak gebruik van onze expertise en laat ons jouw organisatie veiliger maken.