Wat is een firewall?

Firewalls zijn een belangrijk onderdeel van het beveiligen van een netwerk. Ze voorkomen dat ongewenste bezoekers toegang krijgen tot dit netwerk. Firewalls kunnen ook helpen om bepaalde inhoud en diensten te blokkeren die niet geschikt zijn voor werknemers. Zo kun jij wellicht via je bedrijfslaptop sommige websites niet bezoeken. In dit blog vertellen wij meer over firewalls en waarom ieder netwerk hierover beschikt.

Firewall in het kort…

Firewalls zijn een soort virtuele muur die toegang tot een netwerk beperken. Ze staan tussen het netwerk en het internet en kunnen worden ingesteld om bepaalde verkeerstypes of bezoekers te blokkeren. Firewalls zijn in staat om bepaalde verkeersstromen te filteren op basis van regels die door de beheerder zijn ingesteld. Vaak zijn dit ICT-beheerders of Cyber Security specialisten die bij een organisatie actief zijn.

Firewalls kunnen een netwerk beschermen tegen verschillende soorten bedreigingen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om virussen, Ransomware, phishing-aanvallen, en andere vormen van Cyberaanvallen te blokkeren. Een firewall blokkeert ook toegang tot bepaalde websites of inhoud die niet toegestaan zijn in het bedrijf.

Wat voor Firewalls zijn er?

Er zijn verschillende soorten firewalls in de markt. Denk aan hardware-firewalls, software-firewalls en cloud-gebaseerde firewalls. Afhankelijk van de behoeften van het bedrijf kan een beheerder de juiste firewall selecteren voor zijn organisatie. Het is belangrijk om een firewall te gebruiken voor het verbeteren van de Cyber Security. Indien jullie als bedrijf advies willen over het verhogen van de Cyber Security en het gebruik van een Firewall kun je contact opnemen met Tozetta.

Hardware-Firewalls

Hardware-firewalls zijn fysieke apparaten die je installeert op een netwerk. Ze bevatten meestal een combinatie van hardware en software om netwerkverkeer te filteren. Hardware-firewalls zie je bij kleine en grote bedrijven en bieden een goede bescherming tegen cyberaanvallen.

Software-Firewalls

Software-firewalls installeer je op individuele computers en laptops. Ze bieden dezelfde functies als hardware-firewalls, maar kunnen alleen filteren op individuele computers.

Cloud-based Firewall

Cloud-gebaseerde firewalls zijn een clouddienst. Ze zijn een goede optie voor kleine en middelgrote bedrijven omdat ze goedkoper zijn dan andere firewalls en geen extra hardware of software vereisen. Cloud-gebaseerde firewalls kunnen ook worden gebruikt om verkeer te filteren op alle computers in het netwerk.

Verhogen Cyber Security

Om het netwerk te beschermen tegen bedreigingen is het belangrijk om een firewall te installeren. Er zijn veel verschillende soorten firewalls die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. Door een firewall te installeren kunnen bedrijven hun netwerk beveiligen tegen bedreigingen en ongewenste bezoekers. Wil jij meer weten over het verhogen van jullie Cyber Security? Neem dan contact op met Tozetta of lees ons blog met daarin Cyber Security Tips!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security