Wat is een computervirus

Een computervirus is een kwaadaardig stukje software dat schadelijk is voor een computer. Het is ontworpen om zonder toestemming op een computer te worden geïnstalleerd en vervolgens te worden verspreid. Een virus kan variëren van onschuldig tot ernstig, maar het is meestal ontworpen om de prestaties van de computer te verminderen of de data te verwijderen.

Hoe werkt een computervirus?

Een computervirus is ontworpen om zichzelf te verspreiden. Meestal gebeurt dit door bestanden te stelen of te verplaatsen naar andere computers, of door e-mailberichten te verzenden met een kopie van het virus. Virussen kunnen ook worden verspreid door middel van een illegale of onveilige website of door een USB-apparaat dat is aangesloten op een computer.

Er zijn verschillende soorten computervirussen, waaronder wormvirussen, Trojaanse paarden en macrovirussen. Wormvirussen zijn ontworpen om zichzelf op andere computers te verspreiden zonder toestemming. Trojaanse paarden zijn virussen die zichzelf als een legitiem programma verbergen. Macrovirussen zijn kleine stukjes code die zichzelf kunnen verspreiden door documenten die met Microsoft Word of andere programma’s worden gemaakt.

Waarom zijn er computervirussen?

In tegenstelling tot veel andere stukjes software, heeft een virus geen nuttige functie. In plaats daarvan is het bedoeld om schade toe te brengen aan het besturingssysteem, de software of de gegevens op de computer. Virussen kunnen de prestaties van de computer verminderen, systeeminstellingen wijzigen, programma’s verwijderen, of zelfs het gehele besturingssysteem laten crashen. Ze kunnen ook gevoelige informatie stelen, zoals wachtwoorden, bankgegevens of persoonlijke gegevens.

Hoe voorkom je een computervirus?

Het beste wat je kunt doen om uw computer te beschermen tegen virussen is om anti-virussoftware te installeren. Deze software scant je computer op virussen en verwijdert ze als ze worden gevonden. Als je een USB-apparaat gebruikt, moet je ervoor zorgen dat deze is gescand voordat je de bestanden op jouw computer kopieert. Je moet ook jouw besturingssysteem updaten als er updates voor beschikbaar zijn. Dit helpt om je computer te beschermen tegen nieuwe virussen.

Cyber Security verhogen

In dit blog hebben we een digitaal gevaar toegelicht. Naast computervirussen zijn er nog veel meer gevaren binnen de digitale wereld. Wij schreven onlangs een blog over waarom cyber security belangrijk is. Voor organisaties kan het veel waarde bieden om meer cyber security maatregelen te treffen. Jaarlijks zien we steeds meer bedrijven die slachtoffer worden van cybercriminelen.

Al overtuigd en op de hoogte dat Cyber Security belangrijk is voor jouw bedrijf? Tozetta deelt als specialist op het gebied van ethical hacking & pentesten gratis kennis over het verhogen van jullie cyber security. Daarom kun je vrijblijvend contact opnemen of ons blog lezen met daarin 5 Cyber Security tips.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security