Wat is een computervirus

Een computer virus is een kwaadaardig stukje software dat schadelijk is voor een computer. Het is ontworpen om zonder toestemming op een computer te worden geïnstalleerd en vervolgens te worden verspreid. Een virus kan variëren van onschuldig tot ernstig, maar het is meestal ontworpen om de prestaties van de computer te verminderen of de data te verwijderen of te corrumperen.

Een computer virus is ontworpen om zichzelf te verspreiden. Meestal gebeurt dit door bestanden te stelen of te verplaatsen naar andere computers, of door e-mailberichten te verzenden met een kopie van het virus. Virussen kunnen ook worden verspreid door middel van een illegale of onveilige website of door een USB-apparaat dat is aangesloten op een computer.

Er zijn verschillende soorten computervirussen, waaronder wormvirussen, Trojaanse paarden en macrovirussen. Wormvirussen zijn ontworpen om zichzelf op andere computers te verspreiden zonder toestemming. Trojaanse paarden zijn virussen die zichzelf als een legitiem programma verbergen. Macrovirussen zijn kleine stukjes code die zichzelf kunnen verspreiden door documenten die met Microsoft Word of andere programma’s worden gemaakt.

In tegenstelling tot veel andere stukjes software, heeft een virus geen nuttige functie. In plaats daarvan is het bedoeld om schade toe te brengen aan het besturingssysteem, de software of de gegevens op de computer. Virussen kunnen de prestaties van de computer verminderen, systeeminstellingen wijzigen, programma’s verwijderen, of zelfs het gehele besturingssysteem laten crashen. Ze kunnen ook gevoelige informatie stelen, zoals wachtwoorden, bankgegevens of persoonlijke gegevens.

Het beste wat u kunt doen om uw computer te beschermen tegen virussen is om anti-virussoftware te installeren. Deze software scant uw computer op virussen en verwijdert ze als ze worden gevonden. Als u een USB-apparaat gebruikt, moet u ervoor zorgen dat deze is gescand voordat u de bestanden op uw computer kopieert. U moet ook uw besturingssysteem updaten als er updates voor beschikbaar zijn. Dit helpt om uw computer te beschermen tegen nieuwe virussen.