Wat is een Trojan?

Wat is een Trojan?

In de wereld van computers is het begrip ‘Trojan’ een veelvoorkomend onderwerp. Een Trojan is een soort malware die op een computer of server geïnstalleerd kan worden. Deze software is meestal ontworpen om toegang te krijgen tot de computer of server zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte is. Een Trojan kan ook worden gebruikt om een computer of server te infecteren met andere malware. Het gaat dus om een vorm van hacking en kan gevaren opleveren voor jou of je organisatie.

Hoe werkt een Trojan infectie?

Een Trojan wordt meestal geïnstalleerd door middel van een phishing-aanval, waarbij een gebruiker een e-mail of bericht ontvangt met een link of bijlage die de Trojan bevat. Eenmaal op de computer geïnstalleerd, kan malware gebruikt worden om persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, financiële gegevens of andere persoonlijke informatie te stelen.

Hoe voorkom je een Trojan?

Om te voorkomen dat jouw computer of server wordt geïnfecteerd met een Trojan, is het belangrijk dat je de juiste beveiligingsmaatregelen neemt. De eerste stap is om een betrouwbaar antivirusprogramma te installeren op je computer of server. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn met het openen van e-mails van onbekende afzenders, en vooral bijlagen of links te negeren. Als je hier meer over wilt weten kun je ons blog over hoe voorkom je phishing lezen!

Het is ook belangrijk om regelmatig je computer of server te scannen op malware. Er zijn verschillende tools beschikbaar die jullie kunnen gebruiken om computers en/of servers te scannen op Trojans. Het is ook raadzaam om regelmatig backups te maken van bestanden en software, zodat je altijd een versie hebt die niet geïnfecteerd is.

Tot slot is het belangrijk om de laatste updates voor software te installeren. Veel Trojans maken gebruik van beveiligingslekken in oudere software, dus het is belangrijk om deze regelmatig te updaten.

Cyber Security verhogen

Als je deze stappen volgt, kunt je jouw computer en server beter beschermen tegen Trojans. Als je echter toch slachtoffer wordt van een Trojan-infectie, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen. Het is belangrijk om de infectie te verwijderen en het systeem te herstellen.

Wil jij meer Cyber security tips? Lees dan ons handboek over het verbeteren van je Cyber Security!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security