Vandaag de dag is het vrijwel zeker dat een bedrijf na een hack ernstige reputatieschade zal oplopen. Doordat bijvoorbeeld een systeem of site offline gaat, wordt er directe omzet misgelopen. Naast directe schade gaat ook de integriteit van de organisatie verloren. Het opgebouwde imago is na een hack beschadigd, met name als klantgegevens zijn buitgemaakt. Reputatieschade wil je als bedrijf altijd voorkomen. Daarom is het belangrijk om Cyber Security serieus te nemen. In dit blog vertellen wij meer over reputatieschade na een hack, en hoe je dit kunt voorkomen!
Waarom reputatieschade na een hack?
Het eerste effect van een hack op de reputatie van een bedrijf is vaak een gevoel van onveiligheid bij haar relaties. De relaties zullen zich zorgen maken over hun persoonlijke informatie en zullen zich afvragen of hun gegevens veilig zijn als ze zaken doen met het bedrijf. Het verschilt enorm per branche of sector in hoeverre klanten dit belangrijk vinden. Zo kun je begrijpen dat enkel een mailadres als minder schadelijk wordt ervaren dan bank gegevens.
Maar waarom is het erg dat je deze gegevens verliest? Het hacken van enkel een naam + mailadres moet niet worden onderschat. Dit is meestal het startpunt van talloze Phishingmails of andere pogingen van hackers om gevoelige informatie buit te maken. De persoonsgegevens worden nog jarenlang doorverkocht op het Darkweb.
Financiële schade na een hack
Het tweede effect is de financiële schade die het bedrijf lijdt. Door het offline halen van bepaalde systemen en applicaties kan een organisatie enorm veel omzet mislopen. Zo kan een DDos-aanval op een webshop ervoor zorgen dat het enkele dagen aan omzet misloopt. Daarnaast gaan klanten (die een koopbehoefte hebben) door naar dewebsite van de concurrent, dit zorgt voor structureel verlies van klanten.
Ook interne processen kunnen komen stil te liggen. Als tijdens een ransomware aanval bestanden worden versleuteld kunnen medewerkers in mindere maten of in het geheel hun werk niet productief uitvoeren.
Voorkomen van cybercriminaliteit
De beste manier om reputatie schade als gevolg van een hack te vermijden, is door een sterk en robuust beveiligingssysteem te bouwen. Simpelweg, het verhogen van je cyber security. Bedrijven moeten hun IT-systemen regelmatig controleren en bijwerken om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de nieuwste veiligheidsstandaarden. Daarnaast moeten bedrijven ook trainingsprogramma’s voor hun werknemers aanbieden om hen te helpen hun kennis over IT-beveiliging up-to-date te houden. Dit laatste noemen ze Cyber Security Awareness Trainingen.
Voorkomen is beter dan genezen, ook als het gaat om Cyber Security. In veel gevallen wordt de portemonnee (flink) getrokken op het moment dat het te laat is. Door je Cyber Security op orde te hebben en bijvoorbeeld periodiek je netwerken, systemen en applicaties te testen op kwetsbaarheden kun je een groot risico vermijden (Pentesten).
Meer weten over het verhogen van je cyber security? Wij hebben een blog geschreven met vijf cyber security tips! Of Neem contact op met Tozetta.