Verschil tussen deepweb en darknet

Er zijn zeker verschillen tussen het deepweb en darkweb.

De termen deepweb en darknet worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee. De Darkweb en de Deepweb zijn twee verschillende concepten. Zowel het Deepweb als het Darknet zijn een soort onzichtbare werelden zijn die niet gemakkelijk te vinden zijn. In deze blog zullen we de verschillen tussen het Darkweb en de Deepweb uitleggen.

Deepweb

De deepweb is een grote, onbekende wereld die geen deel uitmaakt van het World Wide Web dat we kennen. Het is een verborgen wereld die alleen toegankelijk is via specifieke browsers en zoekmachines. Veel van deze gegevens zijn persoonlijk en zijn niet zo spannend als je denkt. Bij het deepweb kun je denken aan bedrijfsnetwerken, besloten facebook groepen of persoonsgegevens/accounts. Iets waar je niet ”zomaar” toegang tot kan krijgen.

Deepweb is dus minder ”duister” dan dat het klinkt. Maar wat is dan het grote verschil met het Darknet of Darkweb?

Darknet

De darknet is een deel van de deepweb dat wordt gebruikt voor anonieme communicatie en activiteiten die wettelijk verboden zijn. De Darkweb is het meest verborgen deel van de Deepweb. Het is een verzameling van websites die alleen toegankelijk zijn via speciale software, meestal met behulp van het Tor-netwerk.

Dit netwerk maakt het mogelijk om te surfen op de Darkweb zonder dat je locatie of identiteit bekend wordt gemaakt. De Darkweb wordt vaak gebruikt om illegale activiteiten te verbergen, zoals drugshandel en andere misdaden. Het belangrijkste verschil tussen de Darkweb en de Deepweb is dat de Darkweb verborgen is voor zoekmachines en de Deepweb niet. Ook is de Darkweb vaak een bron van illegale activiteiten, terwijl de Deepweb meer informatie bevat die niet toegankelijk is voor zoekmachines, denk aan je persoonlijke zorg/gezondheidsgegevens of besloten fora.

De conclusie

Om het verschil tussen de Darkweb en de Deepweb duidelijk te maken, is het belangrijk om te weten dat de Darkweb een verzameling van websites is die alleen toegankelijk zijn via speciale software, terwijl de Deepweb meer informatie bevat die niet toegankelijk is voor zoekmachines en het algehele publiek. De Darkweb is vaak een bron van illegale activiteiten, terwijl Deepweb meer informatie bevat waarvan de meeste legaal is.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security