Verschil tussen deepweb en darknet

Er zijn zeker verschillen tussen het deepweb en darkweb.

De termen deepweb en darkweb/darknet worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee. Het Darkweb en het Deepweb zijn twee verschillende concepten. Zowel het Deepweb als het Darknet zijn een soort onzichtbare werelden en zijn niet gemakkelijk te vinden. In dit blog zullen we de verschillen tussen het Darkweb en het Deepweb uitleggen.

Deepweb

Het deepweb is een grote, onbekende wereld die geen deel uitmaakt van het World Wide Web dat we kennen. Het is een verborgen wereld die alleen toegankelijk is voor mensen die hiervoor geautoriseerd zijn. Veel van deze gegevens zijn persoonlijk en zijn niet zo spannend als je denkt. Bij het deepweb kun je denken aan bedrijfsnetwerken, besloten facebook groepen of onze zorgdossiers. Iets waar je niet ”zomaar” toegang tot kan krijgen, maar wel informatie die ergens online moet staan.

Deepweb is dus minder ”duister” dan dat het klinkt. Maar wat is dan het grote verschil met het Darknet of Darkweb?

Darknet & Darkweb

Het Darknet en Darkweb zijn synoniemen. Als we het dus over het darkweb hebben, hebben wij het ook automatisch over het Darknet. Het Darkweb is niet één centrale plek op het internet, we kennen meerdere vormen van het Darkweb zoals het TOR netwerk of het I2P netwerk. Wat deze netwerken gemeen hebben, is de mate van anonimiteit en privacy die deze browsers te bieden hebben.

De Darkweb Netwerken maken het mogelijk om te surfen op de Darkweb zonder dat je locatie of identiteit bekend wordt gemaakt. Het Darkweb wordt vaak gebruikt om illegale activiteiten te verbergen, zoals drugshandel en andere vormen van cybercriminaliteit. Toch vergissen veel mensen zich ook in het darkweb. Zo biedt dit platform een hoge mate van anonimiteit en privacy wat criminaliteit aantrekt.

Toch is het ook interessant voor ethische doeleinde. Zo mogen journalisten in sommige landen niet alles zeggen of schrijven wat ze willen, of zijn in sommige landen bepaalde websites verboden om te bezoeken (denk aan nieuwssites als de New York Times). Met een Darkweb Browser heb je de mogelijkheid om alsnog anoniem deze websites te bezoeken!

De conclusie

Het Deepweb omvat alle data en gegevens die ergens intern is opgeslagen en waar alleen geautoriseerde personen bij kunnen. Dus de dokter die in jouw zorgdossier kan kijken en de specialist in het ziekenhuis die vervolgens de bevindingen van de huisarts wilt inzien. Denk ook aan de interne omgeving van het bedrijf waar je werkt of je eigen privé foto opslag in de cloud.

Het Darkweb faciliteert in meer anonimiteit op het internet. Met een Darkweb browser zoals de Tor Browser kun je zowel anoniem ”normale” websites bezoeken, als Darkweb Websites. De darkweb websites zijn niet met onze normale browser te bezoeken.

Meer weten over de bekendste Darkweb browser? Lees meer over de TOR browser op de website van TOR zelf!
(JA het is legaal om een darkweb browser op je computer te hebben ;))

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security