wat is I2P netwerk?

Wat is het I2P netwerk en hoe kun je dit gebruiken voor meer anonimiteit.

I2P is een anoniem en privacy-gericht netwerk. Het biedt gebruikers een veilige en anonieme manier om online te communiceren. De naam “I2P” staat voor “Invisible Internet Project” en het geeft gebruikers anonimiteit die niet mogelijk is met normale Internetprotocollen. Het I2P netwerk maakt gebruik van verschillende encryptie- en mixnet technologieën. Hierdoor kunnen gebruikers communicatie versleutelen en is het moeilijk te traceren is.

Het I2P-netwerk wordt ook wel gezien als een Darkweb omgeving. Veel mensen denken dat het Darkweb één centrale plek is, dit is niet het geval. Zo heb je o.a. ook het TOR-Netwerk dat faciliteert in anoniem internetten. Wij schreven onlangs een blog: Wat is het verschil tussen TOR en i2p? Erg interessant als je dieper in de wereld van het Darkweb wilt duiken.

Waarom het I2P netwerk?

Het netwerk is opgericht om te helpen bij het verspreiden van informatie en communicatie die buiten de controle van overheden en bedrijven staat. Het is I2P netwerk is ontworpen om de privacy van gebruikers te beschermen. Dit betekent dat gebruikers niet hoeven te vrezen dat hun activiteiten worden gevolgd en zij kunnen delen wat zij graag willen delen. Het netwerk is ook bedoeld om gebruikers de vrijheid te geven om te communiceren op een manier die niet mogelijk is met conventionele Internetprotocollen.

Hoe werkt het I2P netwerk?

Stel je voor dat je internetverkeer een pakket is dat je via een complexe, ondergrondse postdienst verzendt, waarbij elk knooppunt in het netwerk slechts een deel van de route kent. I2P encrypt het verkeer en stuurt het door een netwerk van routers. Deze routers, of nodes, zijn door vrijwilligers over de hele wereld opgezet. Elk stukje data dat door het netwerk gaat, wordt in lagen van encryptie gehuld en passeert meerdere nodes voordat het zijn eindbestemming bereikt. Dit proces, bekend als garlic routing, is vergelijkbaar met TOR’s onion routing, maar bundelt meerdere berichten samen om detectie en aanvallen nog moeilijker te maken.

Het opzetten en gebruiken van i2p

Het opzetten van I2P is eenvoudiger dan je misschien denkt:

  1. Download en installeer de I2P software: Bezoek de officiële I2P-website en download de software die geschikt is voor je besturingssysteem.
  2. Configureer je browser: Volg de instructies op de website om je browser te configureren voor gebruik met I2P. Dit betreft meestal het instellen van een proxy om ervoor te zorgen dat al je internetverkeer door het I2P-netwerk gaat.
  3. Verken I2P: Zodra alles is ingesteld, kun je beginnen met het verkennen van I2P-services zoals e-mail, sociale netwerken en bestandsdeling, allemaal anoniem.

Wat kun je vinden op I2P?

Het I2P-netwerk host een verscheidenheid aan diensten en websites, bekend als “eepsites”, die eindigen op .i2p. Hier zijn enkele dingen die je kunt vinden:

  • Veilige communicatietools: Chatservices en e-maildiensten die volledige anonimiteit bieden.
  • Fora: Discussieplatformen waar mensen vrij kunnen spreken over gevoelige onderwerpen zonder angst voor repercussie.
  • File sharing: Diensten om bestanden te delen zonder de gebruikelijke risico’s van tracking of blootstelling.
  • Webhosting: Tools en diensten om je eigen websites te hosten, veilig en anoniem.

Voordelen

Een ander voordeel van het I2P netwerk is dat het veel veiliger is dan conventionele Internetprotocollen. Alle communicatie die via het Inetwerk gaat, wordt versleuteld met hoogwaardige encryptie. Dit maakt het moeilijker is voor hackers en andere ongewenste partijen om toegang te krijgen tot informatie. Het biedt ook een beveiligde tunnelverbinding waarmee gebruikers een veilige verbinding kunnen maken met andere computers die ook op hetzelfde netwerk aangesloten zijn.

Het is een open source-project dat door middel van bijdragen van vrijwilligers wordt onderhouden. Er zijn verschillende manieren waarop gebruikers bij kunnen dragen aan het project, waaronder het bijdragen aan het software-ontwikkelingsproces, het helpen met het onderhouden van de infrastructuur van het netwerk of het helpen met het verstrekken van informatie over het netwerk.

Andere opties

Het I2P netwerk is niet de enige optie om anoniem te blijven. Ook is het Tor netwerk een optie om anoniem online te surfen. In dit blog vertellen wij meer over het Tor netwerk en hoe cybercriminelen hier gebruik van maken.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security