Het TOR netwerk is een plek op het internet wat ook wel het ”darkweb” wordt genoemd. Vaak denken mensen dat het Darkweb één centrale plek is, alleen er zijn verschillende ”darkwebs”. Indien je nog niet helemaal bekend bent met het Darkweb, of nog niet het verschil weet met het Deepweb, dan kun je ons blog lezen: Wat is het verschil tussen het darkweb en deepweb?
Wat is TOR?
Voor degenen die verschillen scherp hebben, maar TOR niet kennen: TOR staat voor ”The Onion Router”. Dit is een technologie die anonieme communicatie over het internet mogelijk maakt. Het is ontworpen om gebruikers een hoge mate van anonimiteit en privacy te bieden. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn voor mensen die niet mogen zeggen of schrijven wat zij graag willen (in landen met censuur). Of als je websites wilt benaderen die met het ”normale” internet niet te bereiken zijn.
Bij dit laatste denken we dan voornamelijk al aan criminaliteit, maar wat nou als ik je vertel dat jij morgen opeens niet meer je favoriete nieuwswebsite kan openen? In Nederland ondenkbaar, maar in diverse landen kan het zomaar gebeuren dat websites niet meer toegankelijk zijn.
Met een TOR browser kun je ondanks deze blokkade (vaak) alsnog de websites benaderen die jij graag wilt benaderen. Dit maakt de TOR browser een populair middel om anoniem en privacygericht te browsen.
Hoe werkt de TOR browser?
TOR leidt internetverkeer door een wereldwijd, vrijwillig netwerk van duizenden servers. Dit proces, bekend als ‘onion routing’, versleutelt de data meerdere keren en stuurt het door een reeks van servers om zo de oorsprong en bestemming van de data te verbergen. Voor gewone gebruikers biedt dit een mate van privacy en veiligheid die op het reguliere internet niet te vinden is. Zo gebruiken dus o.a. journalisten, activisten, en gewone burgers TOR om hun privacy online te beschermen.
Het proces van TOR, ‘onion routing’, is vergelijkbaar met het versturen van een geheime boodschap via een ingewikkeld netwerk van koeriers, waarbij elke koerier alleen weet naar wie hij de volgende boodschap moet doorsturen, maar niet de uiteindelijke bestemming of oorsprong kent. Internetverkeer wordt door duizenden vrijwillige servers geleid, waarbij de data meerdere keren wordt versleuteld voordat het zijn eindbestemming bereikt.
Hoe gebruik je de TOR browser?
Toegang krijgen tot het darkweb en het verkrijgen van de TOR Browser is makkelijker dan veel mensen denken. Als je naar de website gaat van The Tor Project kun je met enkele drukken op de knop een TOR browser downloaden. Het downloaden van de TOR browser is net zo makkelijk als het downloaden van een Google Chrome Browser, Firefox of andere browser. Daarnaast is het kosteloos, veilig en bovenal niet strafbaar.
Wij hebben talloze keren de vraag gehad of het hebben van een TOR browser of het browsen op het Darkweb strafbaar is, dit is niet het geval. We hebben in Nederland een erg vrij internet en mogen dit soort middelen inzetten om je eigen privacy online te waarborgen.
Darkweb websites browsen
Wij kennen ons normale internet geïndexeerd. Dit houdt in dat alle webpagina’s worden gelezen (ook wel gecrawld genoemd) door de zoekmachines. Op het moment dat wij een zoekopdracht invoeren bepaald de zoekmachine welke webpagina’s het beste passen bij je zoekopdracht.
Zo werkt het darkweb vaak niet.. Hoe wel? Meer zoals wij het internet van vroeger kennen, middels startpagina’s. Als je een TOR Browser hebt gedownload en wilt vervolgens op een Darkweb website rondneuzen adviseren wij de startpagina Tor.Taxi. Deze brengt je vervolgens op diverse darkweb websites.
TOR en Criminaliteit: Een Tweesnijdend Zwaard
Zoals een mes dat zowel kan helpen bij het bereiden van een maaltijd als kan schaden, trekt de anonimiteit van TOR zowel gewone burgers als criminelen aan. Het netwerk is berucht geworden als een digitale zwarte markt waar alles van illegale drugs tot gehackte data wordt verhandeld. Dit presenteert een aanzienlijk ethisch dilemma voor regeringen en wetshandhavingsinstanties, die de legitieme privacybehoeften van burgers moeten balanceren met de noodzaak om criminaliteit te bestrijden.
We zien eigenlijk dat bijna elke technologie die een vorm van anonimiteit en privacy biedt criminaliteit aantrekt. Denk bijvoorbeeld aan criminaliteit via Telegram of Crypto en Criminaliteit. Cybercriminelen gebruiken het TOR netwerk om hun identiteit te verbergen terwijl ze zich bezighouden met illegale activiteiten. Van het verkopen van drugs en wapens tot het aanbieden van gehackte gegevens en het uitvoeren van cyberaanvallen.
Ethisch dilemma
Regeringen en wetshandhavingsinstanties worstelen met het dilemma van het TOR netwerk. Enerzijds erkennen ze de legitieme behoeften van privacy en vrijheid van meningsuiting die het netwerk biedt. Anderzijds zijn ze zich ook bewust van de misbruiken die plaatsvinden binnen dit anonieme digitale domein. Wetshandhavingsinstanties hebben methoden ontwikkeld om cybercriminelen op het TOR netwerk op te sporen, maar deze inspanningen zijn complex en tijdrovend. Ze vereisen vaak internationale samenwerking. Zo zie je op Tor.Taxi ook de websites van de Nederlande Politie of een CIA langskomen.
Kosteloos 1 uur pentesten?
Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!
Vraag een Quickscan aan
- Gratis advies
- Vrijblijvend
- Vernieuwde inzichten