Criminaliteit op telegram

Criminaliteit telegram criminelen

De laatste jaren is er een toenemend aantal criminelen die gebruik maken van het berichtendienstprogramma Telegram. Telegram is een zeer populaire app, die veel mensen gebruiken om met vrienden, familie en collega’s te communiceren. Telegram is een tegenhanger van Whatsapp en is een periode erg populair geweest in Nederland. De reden hiervoor is dat Whatsapp als onveilig werd beschouwd en mensen massaal kozen voor het ”veiligere Telegram”. Uiteraard heeft Whatsapp stappen ondernomen om de berichtendienst veiliger te maken en kent het inmiddels ook een goede vorm van encryptie.

Hoewel de app Telegram een geweldige manier is om in contact te blijven met anderen, zien we ook veel criminaliteit op Telegram. In dit blog duiken wij dieper in op telegram criminelen.

Waarom criminaliteit op telegram?

Criminelen gebruiken Telegram voor verschillende redenen. De hoofdreden is dat je als gebruiker erg anoniem kan zijn op Telegram. Daarom is het een ideale plek voor Telegram Criminelen om te communiceren zonder dat je identiteit achterhaalt kan worden. Naast de mobiele app kun je ook via je desktop Telegram Web openen. Deze webapplicatie biedt geavanceerde privacy instellingen waardoor het enorm lastig is om de identiteit van de gebruiker te achterhalen voor buitenstaanders.

De enige partij die je data heeft is Telegram zelf. Telegram heeft tot op heden nog niet meegewerkt met vorderingen en doen dit enkel bij terreurdreigingen en een bijbehorend gerechtelijk bevel (lees hier meer). Dit houdt in dat Criminelen vrij kunnen communiceren zonder dat ze bang hoeven te zijn dat Telegram de informatie deelt. Helemaal als het gaat om Telegram Criminelen die handelen in drugs of andere illegale producten en diensten.

Naast anonimiteit is Telegram om nog een reden erg interessant. In tegenstelling tot Whatsapp heb je op Telegram groepen waar je (vaak) vrij tot kan toetreden. Ook heb je geen maximaal aantal personen dat een groep mag toetreden. Zo heb je soms groepen van tienduizenden mensen waarmee Telegram criminelen met één druk op de knop een enorm bereik hebben.

Geld verdienen via Telegram

Criminelen gebruiken ook Telegram om geld te verdienen. De app biedt ook een manier om betalingen te verzenden en ontvangen, wat betekent dat criminelen er gebruik van kunnen maken om geld te verdienen met illegale activiteiten. Zo zijn er ook veel groepen waarin of oplichting, of illegale handel plaatsvindt. Mocht je zelf een kijkje willen nemen kan je dit doen door de groepen vrij toe te treden. Wil je weten in welke groepen je kan treden? Bekijk telemetr.io voor meer informatie. Zo kan je filteren op bijvoorbeeld Nederlandse groepen in bepaalde categorieën. Wij weten zeker dat er een wereld voor je opengaat. Telegram criminelen zijn enorm actief en gebruiken het dus echt als verkoopplatform.

Onderlinge communicatie

Telegram faciliteert met haar veilige platform criminelen in onderlinge communicatie. Dit kan over van alles gaan denk bijvoorbeeld aan cybercriminaliteit en drugscriminaliteit. Zo staat Telegram soms ook bekend als een kennisplatform waar (cyber)criminelen kennis uitwisselen. Denk hierbij bijvoorbeeld over het uitvoeren van cyberaanvallen of hoe je andere vormen van criminaliteit kan uitvoeren. Vaak zien we bij verschillende vormen van cybercriminaliteit dat criminelen allemaal een eigen specialisatie hebben.

Zo heb je een cybercrimineel die erg goed is in het hacken van bedrijfsdatabases en deze verkoopt aan mensen die phishingaanvallen uitvoeren.

Alleen maar criminaliteit op telegram?

Mensen denken soms dat er alleen maar criminaliteit plaatsvindt op Telegram, dit is zeker niet het geval. Alle platformen die anonimiteit en privacy bieden, worden misbruikt door criminelen, zo ook Telegram. Het gaat erom dat je weet wat er speelt en dat er meer is dan enkel de mooie kant van het internet zoals wij die dagelijks (grotendeels) ervaren.

Meer weten over cybercriminaliteit?

Bovenstaand is enorm interessant voor Cyber Security professionals en Online Onderzoekers die werken voor banken, gemeenten en andere instanties. Wij kunnen ons zo voorstellen dat je interesse hebt om meer te leren over cybercriminaliteit. Wij schreven onlangs een blog over criminele hackers. Daarnaast is onze partner CryptoCrimeTraining gespecialiseerd in het opleiden van KYC, CDD en AML-analisten (en andere onderzoekers) m.b.t. tot online crypto criminaliteit.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Visuele weergaven van een pentest rapport bij Tozetta Cyber Security