Wat zijn criminele hackers?

Wat zijn criminele hackers?

Tozetta is gespecialiseerd in Ethical Hacking. Vaak hebben mensen een beeld, dat ”hackers” slecht zijn. Als hacker kun je je kwaliteiten voor slechte of juist goede projecten inzetten. In dit blog vertellen wij meer over criminele hackers. De hackers beschikken vaak over dezelfde kwaliteiten als ethisch hackers, alleen zetten deze mensen hun kennis voor kwaadaardige doeleinden in. Zij misbruiken de technologie om illegale activiteiten uit te voeren, zoals het stelen van persoonsgegevens, het toegang krijgen tot beschermde computersystemen, en het veroorzaken van schade aan computersystemen.

Hoewel de meeste hackers geen strafbare activiteiten uitvoeren, kunnen criminele hackers schade aanrichten door de veiligheid van computersystemen te verstoren. Deze hackers worden ook wel Black hat hackers genoemd.

Hoe gaan hackers te werk?

Criminele hackers maken gebruik van verschillende technieken om toegang te krijgen tot computersystemen. Ze kunnen bijvoorbeeld een kwaadaardig programma downloaden dat een beveiligingslek creëert. Hiermee kunnen ze toegang krijgen tot gevoelige informatie zoals financiële gegevens of persoonlijke gegevens. Ook kunnen criminele hackers malware gebruiken om computersystemen te infecteren, wat resulteert in een verlies van gegevens en mogelijk ook een afname van de prestaties van het systeem.

Naast malware is phishing ook een veelgebruikt middel door criminele hackers. Phishing is een techniek waarbij de hacker e-mails of pop-ups naar doelwitten stuurt. Hierin staat vaak valse informatie die de gebruiker ertoe zou moeten verleiden belangrijke informatie te verstrekken. Denk aan een fake login pagina waar een medewerker een nieuw wachtwoord moet aanmaken.

Het gevolg kan zijn dat de hacker met de inloggegevens toegang kan krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Vanuit daar vervolgt de hacker zijn weg om bijvoorbeeld gevoelige informatie te bemachtigen. Deze gegevens kan de hacker vervolgens doorverkopen of als chantagemiddel gebruiken.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van hackers?

Voor de bescherming tegen criminele hackers is het belangrijk dat je de cyber security van de organisatie verhoogd. Vaak is er niet één middel of manier die je volledig kan beschermen tegen criminele hackers. Wel zijn er een aantal maatregelen die je organisatie kan treffen om de cyber security te verhogen. Hiermee verklein je de kans op een mogelijke hack bij jouw bedrijf.

Beveiligingssoftware

Beveiligingssoftware zoals anti-virusprogramma’s en firewalls kunnen helpen bij het detecteren en blokkeren van kwaadaardige activiteiten. Ook kunnen gebruikers hun software regelmatig bijwerken om te voorkomen dat hun computers geïnfecteerd worden met malware.

Cyber Security Awareness

Het is ook belangrijk dat medewerkers alert zijn en op de hoogte van cyberrisico’s. Train medewerkers zodat hun phishing-aanvallen en andere valse e-mails of websites herkennen. Hoe je jouw organisatie weerbaarder maakt tegen Phishing aanvallen lees je hier. Voor nu is het belangrijk dat als jouw collega een e-mail ontvangt met een verdachte link of bijlage, deze niet geopend of gedownload moet worden.

Wachtwoord policy

Criminele hackers kunnen schade aanrichten door toegang te krijgen tot computersystemen en gevoelige informatie te stelen. Als organisatie wil je ten allen tijde voorkomen dat een hacker toegang krijgt tot jullie bedrijfsnetwerk. Een hacker kan toegang krijgen indien zwakke wachtwoorden worden gebruikt, of deze niet tijdig worden vervangen. Om te voorkomen dat zij toegang krijgen is een wachtwoord policy enorm belangrijk.

Pentesting en overige Cyber Security maatregelen

Een pentest wordt uitgevoerd door een ”Ethisch Hacker”. Dit is een hacker zonder kwaadwillende bedoelingen en gaat met jullie consent kwetsbaarheden binnen jullie bedrijfsnetwerk of applicatie inzichtelijk maken. Een ethisch hacker gaat hetzelfde te werk als een ”echte hacker”. Alleen rapporteert de ethisch hacker zijn bevindingen en deelt deze met jullie organisatie. Zo kunnen jullie de kans op een hack verkleinen.

Naast pentesting zijn er nog veel meer mogelijkheden om de cyber security van jullie organisatie te verhogen. In ons blog ”5 Cyber Security Tips” geven wij nog meer tips over het verhogen van jullie digitale veiligheid.

Cyberaanvallen voorkomen

Dat hackers binnen de kortste keren op de deur kloppen is geen geheim. Op CyberCrimeinfo.nl zie je dagelijks meerdere Cyberaanvallen die worden uitgevoerd op bedrijven. Hackers zitten de afgelopen jaren niet stil en de dreiging wordt steeds groter.

Tozetta is hier om jullie Cyber Security te verbeteren. Dus wil je meer weten over ethisch hacken en pentesten? Bekijk onze pentest pagina of neem vrijblijvend contact op. Wij denken graag mee over jullie digitale weerbaarheid!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security