Wat is het verschil tussen TOR en i2p?

De twee anonieme netwerken Tor en I2P hebben veel overeenkomsten, maar ook een aantal verschillen. Beide netwerken bieden een aantal voordelen voor gebruikers die behoefte hebben aan meer privacy en anonimiteit op het web. In deze blog beantwoorden wij de vraag wat is het verschil tussen TOR en i2p?

TOR Browser

Tor (The Onion Router) is een netwerk dat specifiek is ontworpen om het internetverkeer van gebruikers te versleutelen. Het is een open source-netwerk dat gebruikers in staat stelt om online te surfen via verschillende servers genaamd ‘nodes’. Deze nodes zijn verbonden door middel van versleuteling en hebben als doel het verbergen van de identiteit van de gebruiker.

i2p

I2P (Invisible Internet Project) is een ander anoniem netwerk dat een soortgelijke functie heeft als Tor. Het netwerk maakt gebruik van een speciale technologie genaamd ‘garlic routing’ om gebruikers te helpen hun identiteit te verbergen. In tegenstelling tot Tor maakt I2P gebruik van een aantal verschillende knooppunten voor de versleuteling. Omdat het netwerk gebruikmaakt van verschillende knooppunten, biedt I2P een betere bescherming tegen gegevensmonitoring en -spionage.

Overige verschillen tussen i2p en TOR

Een ander verschil tussen Tor en I2P is de manier waarop gebruikers toegang krijgen tot het netwerk. Met Tor kunnen gebruikers aan de slag met een browserplug-in, terwijl I2P een apart programma vereist. Omdat I2P een apart programma vereist, is het iets complexer om het netwerk te gebruiken, maar het biedt ook een betere bescherming tegen gegevensmonitoring.

Een ander verschil tussen Tor en I2P is het type content dat beschikbaar is. Tor biedt toegang tot websites die zijn gemarkeerd met het .onion-domein, terwijl I2P een scala aan websites biedt die zijn gemarkeerd met het .i2p-domein. I2P biedt ook toegang tot veel meer websites dan Tor.

Beide netwerken bieden gebruikers een hoog niveau van privacy en anonimiteit, maar I2P biedt een betere bescherming tegen gegevensmonitoring. Tor is eenvoudig toegankelijk, maar biedt slechts toegang tot een beperkt aantal websites. I2P, daarentegen, is minder toegankelijk, maar biedt toegang tot een veel groter aantal websites.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security