Wat is het verschil tussen TOR en i2p?

Zowel TOR als i2p faciliteren een stuk van het Darkweb. Het Darkweb is een losstaand onderdeel van het internet dat een hoge mate van anonimiteit en privacy biedt aan haar gebruikers. Laatst schreven wij een blog over het verschil tussen het deepweb en het darkweb en hier worden beide begrippen ook toegelicht.

Als je al bekend bent met het Darkweb dan is dit een erg interessante blog. Veel mensen denken dat het Darkweb een opzichzelfstaand programma of systeem is. Dit is niet het geval, er zijn meerdere ”darkwebs”. De twee bekendste darkweb netwerken zijn TOR en I2P. Maak je overigens niet druk… Het bezoeken van deze links brengt je niet gelijk op het darkweb en is tevens ook niet strafbaar. Hier duiken wij straks nog iets verder op in!

Het TOR en I2P netwerk hebben veel overeenkomsten, maar ook een aantal verschillen. Beide netwerken bieden een aantal voordelen voor gebruikers die behoefte hebben aan meer privacy en anonimiteit op het web. In deze blog beantwoorden wij de vraag wat is het verschil tussen TOR en I2P?

TOR: The Onion Router

TOR, of The Onion Router, is een netwerk ontworpen om gebruikers anoniem te laten surfen op het internet. Het gebruikt een techniek die ‘onion routing’ heet, waarbij internetverkeer door meerdere lagen van encryptie gaat, verdeeld over verschillende servers of ‘nodes’. Deze techniek helpt om de oorsprong van dataverzoeken te verbergen, waardoor het moeilijk is om de identiteit van de gebruiker te traceren.

Hoe werkt TOR?

Wanneer een gebruiker toegang wil tot het internet via TOR, wordt zijn verzoek door drie willekeurig gekozen nodes gestuurd. Elke node verwijdert een laag van encryptie om de instructies voor het bereiken van de volgende node te onthullen, zonder enige informatie over de oorsprong van het verzoek. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke bestemming van het dataverkeer en de identiteit van de gebruiker verborgen blijven.

i2p: Invisible Internet Project

i2p, of het Invisible Internet Project, biedt een soortgelijke maar distinctief andere aanpak van online anonimiteit. i2p gebruikt ‘garlic routing’, een variant op onion routing, dat meerdere berichten bundelt om de beveiliging en privacy te versterken. In tegenstelling tot TOR, waarbij de nadruk ligt op anonieme webtoegang, focust i2p zich meer op het creëren van een afgeschermd intern netwerk waar gebruikers kunnen communiceren, bestanden uitwisselen en services gebruiken zonder blootstelling aan het gewone internet. Omdat het netwerk gebruikmaakt van verschillende knooppunten, biedt I2P een betere bescherming tegen gegevensmonitoring en -spionage.

Hoe werkt i2p?

i2p versleutelt netwerkverkeer in lagen en stuurt het door een netwerk van ‘routers’ binnen i2p. Deze routers worden door gebruikers zelf beheerd, wat zorgt voor een gedecentraliseerd en zeer resistent netwerk tegen surveillance en censuur. Het is ook de reden waarom i2p vaak wordt aanbevolen voor mensen die zeer strikte privacyvereisten hebben.

Overige verschillen tussen i2p en TOR

  1. Gebruiksgemak: TOR is gemakkelijker toegankelijk via een browser en plugin, terwijl i2p het gebruik van speciale software vereist om toegang te krijgen tot het netwerk.
  2. Netwerkopzet: TOR is voornamelijk gericht op anonieme toegang tot het gewone internet, terwijl i2p bedoeld is als een intern netwerk voor anonieme communicatie en servicegebruik.
  3. Beschikbare content: Websites op TOR zijn beschikbaar via .onion domeinen, terwijl i2p gebruikt maakt van .i2p domeinen die een scala aan verborgen services en sites bieden.
  4. Beveiliging en privacy: Hoewel beide netwerken een hoge mate van privacy bieden, heeft i2p een licht voordeel in de bescherming tegen geavanceerde netwerkmonitoring vanwege zijn gelaagde en complexe routeringsmethoden.

Strafbaar?

Is het bezoeken van de eerder benoemde websites (TOR & I2P) strafbaar? Nee! Je mag beide websites bezoeken, en tevens ook stappen ondernemen om daadwerkelijk het darkweb op te gaan. Het hebben van een darkweb browser en het bezoeken van deze websites zelf is niet strafbaar. Het gaat erom of jij criminele activiteiten uitvoert op het darkweb. Zolang jij je netjes aan de Nederlandse wet houdt kun jij je gewoon begeven op het Darkweb.

Net als bij chatdienst Telegram bieden TOR & I2P een hoge mate van anonimiteit en privacy. Dit trekt o.a. criminaliteit, maar ook mensen die anonimiteit belangrijk vinden. Zo mag je als journalist in sommige landen niet alles zeggen of schrijven, dit soort platformen bieden ook de mogelijkheid om bepaalde artikelen anoniem te publiceren of informatie door te spelen. Naast dit voorbeeld zijn er nog talloze ethisch verantwoorde acties die uitgevoerd kunnen worden middels deze platformen.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security