Ransomware aanval op Colonial Pipeline

Een bekende ransomware aanval is deze op Colonial Pipeline.

Ransomware is een vorm van malware die hackers gebruiken om gegevens op een computer te versleutelen. Om deze gegevens te ontsleutelen moeten gebruikers een losgeld betalen. De grootste ransomware-ransom ooit werd betaald door Colonial Pipeline, een Amerikaans bedrijf dat een netwerk van olielijnen beheert. Voordat wij dieper ingaan op deze gebeurtenis kun je in deze blog meer lezen over wat Ransomware is.

Ransomware Hack

In mei 2021 werd het netwerk van Colonial Pipeline gehackt door een groep hackers die bekend staat als DarkSide. De hackers gebruikten ransomware om de gegevens van het bedrijf te versleutelen en eisten een losgeldsom van $5 miljoen. Uiteindelijk betaalde Colonial Pipeline het losgeld aan de hackers om hun gegevens terug te krijgen.

Deze breach zorgde voor een enorme schokgolf in de cybersecurity-industrie. Het incident was een waarschuwing voor bedrijven over de ernst van ransomware-aanvallen en de gevolgen ervan. Na de aanval, heeft Colonial Pipeline maatregelen genomen om hun beveiligingssysteem te verbeteren.

Ransomware-aanvallen hebben de afgelopen jaren een steeds grotere bedreiging gevormd voor bedrijven. Het incident met Colonial Pipeline is een waarschuwing voor bedrijven dat het belangrijk is om hun beveiligingssystemen regelmatig te updaten en te versterken.

Het incident met Colonial Pipeline is ook een voorbeeld van hoe ransomware-aanvallen veel kosten kunnen veroorzaken. Naast het betalen van het losgeld, moeten bedrijven ook rekening houden met indirecte kosten zoals reputatieschade, aanvullende beveiligingsmaatregelen en het verlies van klantgegevens.

Cyber Security verhogen?

Wil jij voorkomen dat kwaadwillende Hackers toeslaan? De meest gemaakte fout is dat organisaties denken dat hun simpelweg niet interessant genoeg zijn voor hackers. De afgelopen jaren heeft een verdriedubbeling plaatsgevonden van het aantal Cyber Incidenten (Bron: ABN Amro). Niet alleen corporate organisaties zijn slachtoffer, maar ook het MKB krijgt te maken met Cyber Criminaliteit! Wacht niet met het verhogen van je Cyber Security. Tozetta is een Cyber Security specialist gedreven door Ethisch Hackers. Wij weten als geen ander hoe Hackers denken en weten binnen te komen bij jouw organisatie.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security