Wat is Social Engineering?

Social engineering is een vorm van beveiligingsaanval waarbij misbruik wordt gemaakt van mensen in plaats van technologie. Het doel van deze aanval is om informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot systemen of netwerken. Social engineering wordt vaak gebruikt door cybercriminelen om gegevens te stelen of virussen te verspreiden.

Social engineering is een term die wordt gebruikt om verschillende vormen van aanvallen te beschrijven. Deze aanvallen maken gebruik van psychologie, maar ook technologie om informatie te verzamelen of toegang te krijgen. Deze  aanvallen kunnen verschillende doelen hebben, zoals het verkrijgen van financiële informatie of het verzenden van een virus.

Social engineering kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De meest voorkomende technieken zijn phishing, vishing en baiting. Phishing is het sturen van een verdacht e-mailbericht dat eruit ziet als een bericht van een betrouwbare bron. Vishing is het gebruik van telefoonoproepen of sms-berichten om persoonlijke informatie te verkrijgen. Baiting is het gebruik van een valstrik, zoals het aanbieden van een gratis USB-stick met malware.

Er zijn verschillende manieren waarop mensen kunnen worden beschermd tegen social engineering-aanvallen. Een van de belangrijkste manieren is het versterken van bewustzijn over de gevaren van een aanval die inspeelt op menselijke fouten. Mensen moeten zich bewust zijn van de technieken die worden gebruikt door kwaadwillende hackers en hoe ze zich kunnen beschermen tegen deze technieken. Er moet ook aandacht besteed worden aan het beheren van wachtwoorden en het beperken van toegang tot systemen of netwerken.

Tot slot is het belangrijk om technologische maatregelen te nemen om deze aanvallen tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen onder meer bestaan uit het gebruik van antimalwaresoftware, het installeren van firewalls en het beperken van de toegang tot bepaalde systemen. Door deze maatregelen te nemen, kunnen bedrijven zich beter beschermen tegen social engineering-aanvallen.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security