Wat is SHA-256

SHA-256 is een algoritme dat wordt gebruikt om gegevens te versleutelen. Het wordt vaak gebruikt om gevoelige informatie zoals financiële gegevens, persoonlijke gegevens en andere gevoelige informatie te beschermen tegen ongewenste toegang. SHA 256 is een van de meest gebruikte algoritmen voor het versleutelen van gegevens in software en systemen. Een andere vorm van encryptie is PGP, wat ook erg populair is onder criminelen. Alleen wordt deze vorm meer ingezet voor het versleutelen van communicatie. Benieuwd naar PGP encryptie?

Hoe werkt SHA-256?

SHA-256 is een cryptografisch algoritme dat gebruikmaakt van een hashing-techniek. Het algoritme neemt een stuk gegevens als input en produceert een 256-bits output, ook wel een “hash” genoemd. Deze hash is een unieke code die alleen de input kan interpreteren. Deze unieke hash kan worden gebruikt om te controleren of de input is gewijzigd. Als de input is gewijzigd, zal de hash ook veranderen. SHA-256 wordt voornamelijk gebruikt voor gegevens te encrypten in software en systemen om dit veilig te houden.

Waarom is Het zo veilig?

SHA-256 wordt vaak gebruikt om gegevens te versleutelen omdat het een van de meest veilige en betrouwbare algoritmen is. Het algoritme is ontworpen om te voorkomen dat hackers de oorspronkelijke gegevens kunnen achterhalen. SHA-256 kan ook gebruik van een “salt”, wat een extra stuk gegevens is dat wordt toegevoegd aan de input om het versleutelingsproces te beveiligen.

SHA-256 is dus enorm veilig en zorgt ervoor dat gegevens extra zijn beveiligd tegen cybercriminelen. Het gaat dus voornamelijk om het versleutelen van gevoelige gegevens in databases zoals bijvoorbeeld je wachtwoord.

Cyber security verbeteren

Ondanks SHA256 dus de cyber security kan verbeteren, is het een hele specifieke encryptie methode die slechts één van de vele cyber security maatregelen is die jullie kunnen treffen. Als je écht wilt weten waar de cybersecurity binnen jullie organisatie verbeterd kan worden, kunnen wij bij Tozetta een pentest uitvoeren. Tijdens een penetratietest gaat een hacker opzoek naar kwetsbaarheden in jullie software en systemen. Na de pentest rapporteren de hackers van Tozetta hun bevindingen, met een concreet advies voor de verbetering van jullie digital veiligheid.

Benieuwd naar pentesting? Lees ons blog over De rol van pentesting in jullie cybersecurity-strategie!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security