Wat is pgp?

PGP (Pretty Good Privacy) is een encryptieprogramma dat emails en bestanden beveiligd. Het is een manier om te zorgen dat alleen jij en de mensen die jij vertrouwt toegang hebben tot bepaalde informatie. PGP is een open source software, wat betekent dat het gratis is en voor iedereen toegankelijk is. Een PGP-Key aanmaken gaat relatief makkelijk, kijk bijvoorbeeld op deze site voor het genereren van een pair.

Waarom wordt PGP gebruikt?

PGP versleuteld en te decodeert informatie. Het hybride cryptografiesysteem zorgt ervoor dat informatie veilig wordt verzonden tussen twee partijen. Het pretty good privacy encryptieprogramma maakt gebruik van een mix van symmetrische en asymmetrische cryptografie om ervoor te zorgen dat alleen bevoegde personen toegang hebben tot de informatie.

Met PGP kun je bestanden versleutelen met behulp van een wachtwoord, ofwel ”PGP-Key”. Er zijn twee soorten PGP-Keys die aan elkaar gekoppeld zijn, een publieke en privé-sleutel. Een versleuteld bestand kun je verzenden met een zogeheten publieke sleutel. Enkel de persoon met een privé sleutel kan dit vervolgens decoderen. De private key ontsleuteld het versleutelde bericht of bestand dat iemand met de public-key heeft versleuteld.

PGP wordt veel gebruikt om de privacy van gebruikers te beschermen. Het is een geweldig hulpmiddel om persoonlijke gegevens en communicatie te beveiligen. Het is ook een veelgebruikt instrument om te voorkomen dat bedrijven, overheden of criminelen toegang krijgen tot informatie die niet voor hen bestemd is.

Pretty good privacy gebruikt door criminelen?

Criminelen maken ook gebruik van Pretty Good Privacy. Denk aan het beschermen van communicatie tegen ongewenste toegang. Door berichten te ecnrypten met de PGP sleutels blijven de berichten uit handen van de opsporingsdiensten. Daarnaast wordt PGP ook gebruikt door criminelen om informatie te verzenden en ontvangen zonder dat anderen dit kunnen lezen. Een versleuteld bestand is een soort mengelmoes van tekens en woorden en is zonder Privé sleutel niet te lezen.

Om de encryptie methode te gebruiken, moet je eerst een PGP-client downloaden. Je kunt kiezen uit gratis en commerciële versies van deze clients. Daarna moet je een publieke en privésleutel genereren. De publieke sleutel wordt gebruikt om versleutelde bestanden te verzenden naar anderen, terwijl de privésleutel wordt gebruikt om de versleutelde bestanden te openen. Als je client geconfigureerd is, kunt de versleutelingsfunctionaliteit gebruiken om bestanden en e-mails te beveiligen.

Meer weten over Cyber Security? Bekijk het GRATIS online Cyber Security Handboek, of download de Cyber Security tips hieronder!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security