Wat is Spam?

Wat is spam?

Je kent het wel, een ongewenst bericht en dat niet één maar tientallen keren. Spam is een vorm van online ongewenste communicatie, zoals ongevraagde e-mails, sms-berichten en social media berichten. Het is bedoeld om de ontvanger te misleiden of te misleiden door ze producten of diensten aan te bieden waar zij niet om hebben gevraagd.

Waarom spam vermijden?

Naast dat spam vervelend is, is spam ook een effectieve manier om mensen te misleiden. Vooral als mensen niet weten dat het om een spambericht gaat. Als een persoon een ongevraagd bericht ontvangt, kan dit leiden tot ongewenste en ongepaste communicatie, of zelfs Phishing. Daarom is het erg belangrijk om spamberichten te vermijden, zodat mensen hun privacy en veiligheid kunnen waarborgen.

Hoe voorkom je spam?

Hoe kun je die vervelende spamberichten voorkomen? Helaas kunnen wij spam niet volledig voorkomen, wel zijn er een aantal methodes waardoor wij het lastiger voor cybercriminelen kunnen maken om spam of phishing mails te versturen. De meest effectieve manier is om een spamfilter op je e-mail te installeren. Dit filter identificeert ongewenste berichten en verwijdert deze uit je inbox.

Help je ingebouwde spamfilter ook spam herkennen. Op het moment dat jij een bericht herkend als spam, kun je het ”melden als spam”. Je spamfilter leert van je input en kan de volgende keer de berichten van deze afzender of zelfs vergelijkbare berichten weren.

Waarom word jij slachtoffer van Spam?

De oorzaak dat jij slachtoffer wordt van Spam komt vaak door eerdere datalekken waar jouw gegevens zijn buitgemaakt, maar soms ligt er oorzaak iets dichter bij je zelf. Stel jij hebt allerlei social media accounts waarop jij o.a. mailadres of mobiele nummer publiekelijk deelt, dan kan dit makkelijk worden gevonden door ”webscrapers”, die het hele internet afspeuren naar mail en overige contactinformatie.

Eigen domein beschermen

Je hebt als bedrijf ook de mogelijkheid om je eigen domein betrouwbaarder te maken (als voorbeeld, ”www.bedrijf.nl” en alle mailtjes die komen van ”voorbeeld@bedrijf.nl”). Dit leer je in ons blog over: Wat is DKIM (domainKeys)? Maar ook in ons blog over Wat is DMARC? Het houdt simpelweg in dat je je domein beschermd tegen het versturen van mailtjes door mensen van buitenaf ”Spoofen”, maar ook dat de ontvanger weet dat de mail daadwerkelijk van de domein eigenaar afkomt.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security