In de snel evoluerende digitale wereld hebben steeds meer te maken met cyberdreigingen. Een van de meest voorkomende cyberaanval zijn phishingaanvallen. Deze vorm van digitale misleiding kan desastreuze gevolgen hebben voor zowel individuen als organisaties. Maar maak je geen zorgen, er zijn effectieve maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen deze slimme en soms verraderlijke aanvallen. In dit blog wij enkele praktische tips om je te helpen phishing te herkennen en te voorkomen. Voordat wij hier dieper op ingaan, tonen wij aan waarom cybercriminaliteit een steeds groter wordend probleem is:
- In maar liefst 60% van de gevallen gaat een bedrijf failliet binnen 6 maanden na een cyberincident, waaronder phisingaanvallen.
- De gemiddelde schade na een cyberincident bedraagt $300.000. Dit zijn niet alleen financiële verliezen, maar ook reputatieschade en mogelijk ook verlies van motivatie
- In 2021 was 40% van alle gemelde cyberaanvallen phisingaanvallen.
Tips om phishingaanvallen te voorkomen
Nu er een duidelijk beeld is van de mogelijke impact van een phisingaanval bij een bedrijf kunnen we ons richten op een paar praktische tips om jezelf te beschermen tegen phising.
Phishingaanvallen beginnen vaak met een op het oog onschuldig lijkende e-mail. Deze e-mails zijn echter allesbehalve onschuldig. Ze zijn doordacht ontworpen om eruit te zien alsof ze afkomstig zijn van vertrouwde bronnen, zoals banken, overheidsinstanties of bekende merken. Wees altijd op je hoede voor e-mails die onverwachte verzoeken om persoonlijke informatie bevatten, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens of socialezekerheidsnummers.
1. Controleer de afzender grondig
Een van de eerste dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen, is de afzender van de e-mail te controleren. Kijk of het e-mailadres overeenkomt met de officiële website of het bedrijf. Phishers proberen vaak domeinnamen te imiteren door subtiele wijzigingen aan te brengen. Let op spelfouten of ongewone tekens die kunnen wijzen op een verdachte afzender.
2. Wees voorzichtig met bijlagen en links
Phishers gebruiken vaak bijlagen of links om malware op je apparaat te installeren of je naar een valse website te leiden waar je persoonlijke informatie moet invoeren. Open nooit bijlagen of klik niet op links in verdachte e-mails, vooral als je de afzender niet vertrouwt. Als je twijfelt, kun je rechtstreeks contact opnemen met het bedrijf of de organisatie om de legitimiteit van de e-mail te verifiëren.
3. Vertrouw op je gezond verstand
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Wees sceptisch ten opzichte van e-mails die beloven dat je de loterij hebt gewonnen, onverwachte erfenissen of gratis aanbiedingen. Deze zijn vaak lokmiddelen om je persoonlijke gegevens te stelen.
4. Houd je software up to date
Software- en systeemupdates bevatten vaak updates voor beveiligingslekken die phishers kunnen uitbuiten. Zorg ervoor dat je besturingssysteem, browsers en antivirusprogramma’s altijd up-to-date zijn om de nieuwste beveiligingsmaatregelen te ontvangen.
Train je personeel tegen Phishing:
In deze digitale wereld is cybersecurity belangrijker dan ooit. Het beschermen van gevoelige gegevens, de online veiligheid van je bedrijf en van je medewerkers is een prioriteit geworden. Bij Tozetta begrijpen wij het belang om goed opgeleid te worden wat betreft cyberdreigingen. Daarom bieden wij een uitgebreide security awareness trainingen en phising test aan om jouw team te versterken tegen digitale gevaren.
Ben jij benieuwd hoe jouw medewerkers ervoor staan als het gaat om cybersecurity awareness? Met onze phishing tests kunnen we dit in kaart brengen. Onze tests simuleren realistische phishingaanvallen om te zien hoe je team reageert. Dit stelt ons in staat om zwakke punten te identificeren en gerichte training te bieden om die punten te versterken.
Hoe verklein je de kans op phishing?
Phishingaanvallen blijven een constante dreiging in onze onlinewereld. Het is echter mogelijk om jezelf te beschermen door waakzaam te blijven, verdachte e-mails te herkennen en je gezond verstand te gebruiken. Door deze eenvoudige maar effectieve stappen te volgen, kun je je digitale veiligheid aanzienlijk verbeteren en voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze bedrieglijke praktijken. Blijf alert en bescherm jezelf tegen de digitale vissers die op zoek zijn slachtoffers.
Uiteraard zijn er nog veel meer vormen van cyberaanvallen waar jullie organisatie slachtoffer van kan worden. Zo kan jullie domein ook worden misbruikt om phishingmails te versturen. Hiervoor verwijzen wij naar een meer technische blogreeks en om te starten: ”Wat is SPF?”.
Kosteloos 1 uur pentesten?
Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!
Vraag een Quickscan aan
- Gratis advies
- Vrijblijvend
- Vernieuwde inzichten