Wat is SPF?

SPF is een belangrijk onderdeel van de online veiligheid. Het staat voor Sender Policy Framework en is een technologie die bedoeld is om spam tegen te gaan. SPF voorkomt dat berichten worden verzonden vanaf domeinen of IP-adressen die niet officieel zijn toegewezen aan een organisatie. SPF maakt gebruik van een TXT-record in de DNS-configuratie van een domein om te bepalen welke servers het domein mag gebruiken om e-mails te verzenden. Als een server een bericht probeert te verzenden vanaf een domein zonder een geldig SPF-record, zal deze worden afgewezen door een e-mailprovider. Naast SPF is het ook interessant om de DKIM & DMARC instelling te bekijken.

Verbeter jullie cyberweerbaarheid

Het instellen van SPF is een belangrijke stap voor elke organisatie die e-mails verzendt. Door dit te activeren, kun je het vertrouwen in jullie domein versterken en de kans verkleinen dat het wordt gebruikt voor spam. Bovendien helpt het de reputatie van jullie domein te verbeteren, waardoor e-mails die jullie verzenden betrouwbaarder lijken en meer kans hebben om te worden afgeleverd (en die niet in de spamfolder belanden)!

Hoe installeer je SPF?

Om SPF te installeren, moet je een TXT-record toevoegen aan de DNS-configuratie van jullie domein. Dit record bevat een lijst met IP-adressen of andere domeinen die het domein mag gebruiken om e-mails te verzenden. Als er een bericht wordt verzonden vanaf een IP-adres of domein dat niet in het SPF-record staat, zal deze worden afgewezen door de e-mailprovider.

Het instellen kan een complexe taak zijn, afhankelijk van het aantal servers dat jullie organisatie gebruikt om e-mails te verzenden. Als jullie organisatie problemen ondervindt bij het instellen van SPF, kun je contact opnemen met de hostingprovider of een professionele e-mailmarketingdienst zoeken voor advies.

Waarom SPF belangrijk is

SPF is een belangrijk onderdeel van e-mailmarketing maar dus ook binnen je cybersecurity strategie. Indien SPF niet goed staat ingesteld, kunnen cybercriminelen jullie domein misbruiken. Mocht je interesse hebben om de cybersecurity verder te verbeteren lees dan vooral ons blog met onze 5 cyber security tips!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security