Wat is een bruteforce aanval?

Uitleg over wat Brute Forcing is en wat het voor betrekking heeft op Cyber Security

Een bruteforce aanval is een techniek die veel wordt gebruikt door hackers om in te breken in systemen en accounts. Het is een vorm van trial-and-error waarbij wordt geprobeerd om een systeem of account te kraken door alle mogelijke combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden te proberen.

Bruteforce-aanvallen kunnen gebruikt worden om bijna elk type systeem of account te kraken, waaronder computers, netwerken, websites, e-mailadressen en andere online accounts. De aanvaller probeert alle mogelijke gebruikersnamen en wachtwoorden totdat het juiste gecombineerd wordt en het systeem of account wordt gekraakt.

Bruteforce is een van de meest voorkomende vormen van hacking. De techniek is eenvoudig en kan worden uitgevoerd met relatief weinig middelen. Aan de andere kant is het een zeer inefficiënte manier van hacken, omdat het veel tijd en moeite kost om alle mogelijke combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden te proberen.

Om bruteforce-aanvallen tegen te gaan, is het belangrijk om sterk wachtwoordbeleid te implementeren. Het gebruik van sterk wachtwoorden die lange tekensreeksen bevatten, is de beste manier om bruteforce-aanvallen te voorkomen. Het is ook belangrijk om sterke authenticatie te gebruiken, zoals twee-factor-authenticatie, om het kraken van accounts te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om de rechten van gebruikers te beperken. Als gebruikers minder rechten hebben, wordt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot het systeem. Ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede firewallbeveiliging om bruteforce-aanvallen te voorkomen.

Tot slot is het belangrijk om regelmatig backups te maken van systemen en accounts. Als er een succesvolle bruteforce-aanval is uitgevoerd, kan de aanvaller de inhoud van het systeem of account wijzigen of verwijderen. Door regelmatig backups te maken, kunnen de oorspronkelijke bestanden en gegevens worden hersteld.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security