Wat is DKIM (domainKeys) ?

Wat is DKIM?

DKIM (DomainKeys Identified Mail) is een technologie die wordt gebruikt om de authenticiteit van e-mails te verifiëren. Deze technologie zorgt ervoor dat uitgaande berichten van jullie organisatie betrouwbaarder zijn. De mails worden namelijk digitaal ondertekend waardoor de ontvanger weet dat de mail daadwerkelijk vanuit jullie domein komt. Wil je meer te weten komen over diverse mailinstellingen? Lees dan ook ons blogs over SPF en DMARC.

Wat is het doel van DKIM?

Het doel van DKIM is om spam en fraude te voorkomen door e-mails te beveiligen die worden verzonden vanaf een domein. Door DKIM te gebruiken, kan een e-mailprovider bevestigen dat een e-mail daadwerkelijk afkomstig is van de domeinnaam waar vandaan deze is verzonden. DKIM gebruikt het crypto grafische principe om de authenticiteit van een e-mail te verifiëren en bevestigen.

Hoe werkt DKIM?

Het DKIM-proces begint met het verzenden van een e-mail. Deze e-mail wordt verzonden vanaf een domein (www.voorbeeld.nl) en bevat een DKIM-signatuur. Deze signatuur is een code die gebruikt wordt om de authenticiteit van de e-mail te verifiëren. De e-mailprovider controleert de DKIM-signatuur en vergelijkt deze met de ”public key” die is opgeslagen in de DNS-records van het domein.

Als de DKIM-signatuur klopt, bevestigt de e-mailprovider dat de e-mail daadwerkelijk afkomstig is van het domein waarvandaan deze is verzonden. Dit betekent dat de e-mailprovider de authenticiteit van de e-mail heeft geverifiëerd.

Cybercriminaliteit voorkomen

Het gebruik van DKIM is een effectieve manier om fraude en cybercriminaliteit te voorkomen. Door het DKIM verificatie proces zijn de verstuurde e-mails betrouwbaarder en zullen deze minder snel in spamfolders terecht komen. Of je nu een grote of kleine organisatie bent, het is belangrijk voor iedereen om DKIM te gebruiken.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security