Wat is CEO Fraude

Wat is CEO Fraude vragen veel mensen zich af.

Wat is CEO-fraude? CEO-fraude (ook vaak whaling genoemd) is een een vorm van phishing waarbij waarbij criminelen zich voordoen als een leidinggevende of CEO. Dit doen ze door e-mailaccounts van bedrijven te vervalsen of te spoofen en zo proberen ze een medewerker van HR of Administratie te misleiden om vertrouwelijke informatie te delen of geld over te maken naar rekeningen die beheert worden door de criminelen.

CEO-fraude cijfers

Volgens FBI-statistieken is CEO-fraude een groot probleem. Tussen mei 2018 en juli 2019 was er een toename van 100% in het aantal dat werd buitgemaakt door criminelen. Je komt dan uit op een bedrag van 26 miljard dollar. De zwendel is gemeld in alle 50 staten van Amerika en in totaal 150 landen. Het is dus ook groot probleem.

De FBI meldde dat CEO-fraude/whaling en andere cybercriminaliteit, waaronder ransomware en andere manieren van online oplichting, alleen al in 2020 verantwoordelijk waren voor meer dan 4,1 miljard dollar schade, waarbij de gerapporteerde gevallen van cybercriminaliteit tussen 2019 en 2020 stegen van 467.000 naar meer dan 791.000 (een stijging van 69%). Het is duidelijk dat CEO-fraude en andere vormen van cybercriminaliteit niet verdwijnen, maar alleen maar sluwer en erger worden. Zeker met de komst van deepfake technologie iets om nauwlettend in de gaten te houden.

CEO-Fraude voorkomen

Er zijn mailinstellingen die je op orde kan krijgen waardoor het ”spoofen” van jullie mailadres moeilijker wordt. Lees vooral onze blog over SPF en DKIM.  

Ook is het trainen van personeel enorm belangrijk om de cyberweerbaarheid van jullie organisatie te verbeteren. Tozetta heeft in 2023 een webinar georganiseerd: ”De werkwijze van een hacker”. Dit is nogsteeds kosteloos te bekijken en interessant voor iedere medewerker die meer te weten wil komen over cybercriminaliteit. 

Uiteraard zijn er ook mogelijkheden voor het trainen van jullie personeel. Zo biedt Tozetta ook Cyber Security Awareness Trainingen. 

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security