Wat is een DDOS aanval?

Een DDOS aanval (Distributed Denial of Service) is een aanval op een computer- of netwerksysteem, waarbij het doel is om het systeem buiten werking te stellen. Dit wordt vaak gerealiseerd door het overbelasten met verzoeken. De aanvaller gebruikt meerdere computers en netwerktoegang om het doelwit te overweldigen met verkeer. Als gevolg hiervan kan het systeem niet meer reageren, waardoor het onbruikbaar wordt. Met een DDOS aanval kun je bijvoorbeeld een website plat leggen en is een perfect voorbeeld van Cyber Criminaliteit.

Welke vormen van een DDOS aanval zijn er?

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten DDOS-aanvallen bestaan, waaronder:

· UDP-floods

· ICMP-floods

· SYN-floods

· HTTP-floods

· DDOS-aanvallen via een botnet

· DNS-reflected-floods

· Smurf-aanvallen

· Teardrop-aanvallen

Elke soort aanval heeft zijn eigen methoden om een systeem te overbelasten. voor jullie is vooral belangrijk hoe je een aanval kan voorkomen. Dit doe je door je Cyber Security te verhogen middels deze stappen. Ten eerste is het belangrijk om de netwerk- en systeembeveiliging te versterken. Monitoren van netwerken op verdachte activiteiten is een must. Als er een DDOS aanval wordt gedetecteerd, moeten de systemen worden vergrendeld om de schade te beperken. Daarnaast is het belangrijk om de systemen zo goed mogelijk te beveiligen tegen aanvallen van buitenaf.

Een andere manier om DDOS aanvallen te voorkomen is door een DDOS-beschermingsdienst te gebruiken. Deze dienst zal een netwerk monitoren om verdachte activiteiten te detecteren en zal ook diensten zoals firewalls, proxy’s en anti-DDoS-software aanbieden.

Criminelen gebruiken DDOS-aanvallen om een aantal verschillende redenen. Ten eerste gebruiken ze deze aanvallen om systemen buiten werking te stellen en zo de online toegang van de gebruiker te blokkeren. Hierdoor wordt de gebruiker gedwongen om te betalen voor de toegang. Ten tweede gebruiken ze deze aanvallen om informatie te stelen uit systemen, zoals persoonlijke gegevens, financiële gegevens en bedrijfsgegevens. Als derde gebruiken ze deze aanvallen om reputatieschade toe te brengen aan bedrijven en organisaties. Ten slotte gebruiken ze deze aanvallen om hun eigen computer- en netwerksystemen te beschermen tegen concurrenten of andere partijen die ze niet zien zitten.

Wil jij de Cyber Security bij jullie organisatie verhogen? Neem dan contact op met Tozetta!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security