In het digitale tijdperk waarin we leven, is de vraag “Is mijn bedrijf cyberveilig?” een van de belangrijkste die een ondernemer kan stellen. Cyberveiligheid is niet langer gegarandeerd en cybercriminelen zijn er in overvloed. Hackers worden steeds geraffineerder en de schade die een cyberaanval kan veroorzaken, is vaak enorm – zowel financieel als op het gebied van reputatie.
Maar hoe weet je of jouw bedrijf daadwerkelijk cyberveilig is? In deze blog bespreken we een aantal essentiële stappen om de cyberveiligheid van je bedrijf te beoordelen en te verbeteren.
1. Denken jullie na over cybersecurity en de nodige maatregelen?
Een gedetailleerd en goed gedocumenteerd beveiligingsbeleid is de eerste stap naar cyberveiligheid. Dit beleid moet duidelijk aangeven hoe bedrijfsgegevens worden beveiligd, welke maatregelen er zijn genomen om risico’s te minimaliseren en wat er gebeurt in geval van een cyberincident. Het is belangrijk dat dit beleid regelmatig wordt bijgewerkt en afgestemd op nieuwe bedreigingen.
Het doel van het beleid moet niet zijn om allerlei regels te verzinnen. Het gaat erom dat je als organisatie nadenkt over de mogelijke cyberrisico’s en de gevolgen van een cyberaanval.
Vraag jezelf af:
- Welke cyberrisco’s zijn er voor onze organisatie? (kijk ook eens op de website van het Digital Trust Center)
- Herzien wij regelmatig de risico’s en de cybersecurity maatregelen die wij treffen?
- Zijn medewerkers op de hoogte van risico’s en het opgestelde beleid?
2. Zijn je software en systemen up-to-date?
Een groot deel van de cyberaanvallen maakt gebruik van kwetsbaarheden in verouderde software. Het is essentieel dat je ervoor zorgt dat alle systemen, applicaties en antivirusprogramma’s altijd up-to-date zijn. Regelmatige software-updates dichten vaak belangrijke beveiligingslekken die hackers kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot je systemen.
Controleer of:
- Je bedrijf automatische updates heeft ingeschakeld voor alle belangrijke software.
- Er regelmatig patches worden geïnstalleerd voor zowel besturingssystemen als bedrijfsapplicaties.
- Je antivirus- en antimalwareprogramma’s altijd up-to-date zijn.
Dit zijn een aantal simpele vragen die jullie aan de ICT-manager of I(C)T-partner kunnen stellen.
3. Hoe sterk is jullie wachtwoordbeleid?
Een zwak wachtwoordbeleid kan een directe uitnodiging zijn voor cybercriminelen. Sterke wachtwoorden zijn vaak de eerste verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang. Wij krijgen vaak direct de vraag, wat is een sterk wachtwoord? Daarom hebben wij een blog geschreven over het maken van sterke wachtwoorden.
Als werkgever wil je ervoor zorgen dat medewerkers niet alleen unieke, complexe wachtwoorden gebruiken, maar deze ook regelmatig bijwerken en een extra slot op de digitale deur plaatsen. Dit laatste gaat bijvoorbeeld via multifactorauthenticatie waarbij een extra code of overige handeling nodig is om toegang te krijgen tot het systeem. Bij Tozetta hebben wij een uitgebreid artikel geschreven over een sterk wachtwoordbeleid waarin dit uitgebreid terugkomt.
Tot slot willen wij benoemen dat een onderzoek naar ”Leaked Credentials” voor relevante inzichten kan zorgen. Door dit onderzoek kan Tozetta wachtwoorden die te linken zijn aan jullie organisatie inzichtelijk maken. De lijst met gelekte wachtwoorden kunnen vervolgens geblacklist worden waardoor medewerkers geen gelekte wachtwoorden of variaties daarvan kunnen gebruiken.
4. Ben je voorbereid op phishing-aanvallen?
Phishing is een van de meest voorkomende manieren waarop cybercriminelen toegang proberen te krijgen tot bedrijfsgegevens. Dit gebeurt via e-mails die afkomstig lijken van betrouwbare bronnen, maar in werkelijkheid zijn ontworpen om gevoelige informatie te stelen of malware te verspreiden.
Vraag jezelf af:
- Worden je medewerkers regelmatig getraind in het herkennen van phishing-pogingen?
- Is er een duidelijke procedure voor het melden van verdachte e-mails?
- Zijn er technische maatregelen, zoals e-mailfilters, om phishing-pogingen te detecteren en blokkeren?
5. Is er een incidentresponsplan?
Zelfs met de beste beveiligingsmaatregelen is het mogelijk dat je bedrijf ooit slachtoffer wordt van een cyberaanval. Daarom is een gedetailleerd incidentresponsplan cruciaal. Dit plan moet de stappen beschrijven die genomen moeten worden in geval van een cyberaanval, inclusief het herstellen van systemen, communiceren met betrokkenen en het beperken van schade.
Vraag jezelf af:
- Is er een team aangewezen dat verantwoordelijk is voor incidentmanagement?
- Zijn er duidelijke stappen gedefinieerd voor het omgaan met verschillende soorten cyberaanvallen?
- Is er een proces voor regelmatige oefeningen en simulaties van cyberincidenten?
Het Digital Trust Center heeft veel informatie over het opstellen van een incident response plan.
6. Hoe bescherm je gevoelige bedrijfsgegevens?
Bedrijfsgegevens, vooral die van klanten en financiële informatie, zijn vaak het primaire doelwit van cybercriminelen. Het is belangrijk om gevoelige gegevens goed te versleutelen en alleen toegankelijk te maken voor degenen die ze echt nodig hebben.
Zorg ervoor dat je:
- Gegevens versleutelt, zowel in rust als tijdens de overdracht.
- Beperkingen hebt op wie toegang heeft tot gevoelige informatie.
- Regelmatig back-ups maakt van belangrijke gegevens en ervoor zorgt dat deze veilig zijn opgeslagen.
Hoe verbeter ik de cyberveiligheid van mijn bedrijf?
Cyberveiligheid is een continu proces dat regelmatige evaluatie en verbetering vereist. Door bovenstaande stappen te overwegen zijn de eerste stappen naar een verbeterde cyberbeveiliging van jullie organisatie gezet!
Nadat jullie zelf hebben nagedacht over de huidige staat van jullie digitale weerbaarheid kan je als organisatie op de vraag stuiten:
Hoe cyberveilig is mijn organisatie nu echt?
Dit is vaak het moment dat Tozetta kan ondersteunen. Bij Tozetta zijn wij gespecialiseerd in ethical hacking. Vanuit onze kennis en expertise kunnen wij een daadwerkelijke cyberaanval nabootsen om zo kwetsbaarheden in software en systemen inzichtelijk te maken. De bevindingen worden gerapporteerd waardoor jullie de nodige maatregelen kunnen treffen.
Benieuwd naar een pentest? Lees hier meer over een pentest uitvoeren!
Kosteloos 1 uur pentesten?
Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!
Vraag een Quickscan aan
- Gratis advies
- Vrijblijvend
- Vernieuwde inzichten