Fake news herkennen

Hoe herken je Fake News?

Fake News is vandaag de dag een groot probleem. Het kan een verspreider van misleidende informatie zijn met als doel mensen te overtuigen van onwaarheden. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je dit kunt herkennen. Met deze tips hopen wij dat fake news minder serieus genomen wordt en dat jij beter kun beoordelen of nieuwsberichten relevant en/of onwaarheden bevatten.

Fake news bron?

De eerste stap in het identificeren van fake news is het controleren van de bron. Als het bericht afkomstig is van een bron die niet betrouwbaar is, is de kans groot dat het bericht niet waar is. Kijk naar de website en controleer of deze betrouwbaar overkomt voordat je conclusies trekt.

Bevestigen meerdere bronnen het bericht?

Een andere manier om te controleren of een bericht waar is, is door het te vergelijken met andere bronnen. Als het bericht nergens anders te vinden is, is het bericht minder betrouwbaar. Natuurlijk kan een nieuwssite als eerste zijn, maar na verloop van tijd moeten ook andere sites dit gaan overnemen.

In de berichten moeten ook bronnen worden vermeldt. Waar komt het nieuws vandaan, wie heeft dit de wereld in geholpen? Melden meerdere ooggetuigen dit, of is het bevestigd door een officiële instantie? Hoe meer bronnen, hoe betrouwbaarder het bericht?

Te mooi om waar te zijn?

Is een bericht dat je leest te mooi om waar te zijn? Of heb jij bij het lezen als je bedenkingen? Dan is de kans groot dat het bericht onjuist is… Fake news is een groot probleem waarmee we allemaal te maken hebben. Door de bovenstaande tips te gebruiken, kun je veel fake news herkennen en voorkomen dat je erdoor wordt misleid. Als je twijfelt over een bericht, doe dan onderzoek en voorkom zo dat je door fake news wordt bedrogen.

Met een dosis gezond verstand en het raadplegen van meerdere bronnen kun je valse berichten herkennen. Laat je niet online misleiden en denk na voordat je nieuws overneemt en verder verspreid.

Online misleiding?

Cybercriminaliteit en het online misleiden van mensen is een steeds groter wordend probleem. Naast het verspreiden van fake news kun je ook denken aan Phishing mails. In de zojuist gelinkte blog vertellen wij meer over het herkennen van Phishing e-mails. Zorg dat je weerbaar bent online en verhoog ook je online Cyber Security. In dit blog vertellen wij meer over het verhogen van je Cyber beveiliging. Concrete vragen? Neem contact op met Tozetta!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security