Wat is een ethisch hacker?

Ethische hackers zijn personen die met ethische bedoelingen gebruik maken van informatietechnologie om systemen en netwerken te verbeteren. Ze gebruiken dezelfde technieken als criminelen, maar met het oog op het verbeteren van de beveiliging van systemen in plaats van het verstoren ervan. Een ethisch hacker wordt ook wel white hat hacker of penetratie tester genoemd.

Wat doet een Ethisch hacker?

Ethische hackers worden ingezet om systemen te controleren op kwetsbaarheden en om te testen hoe goed een organisatie beveiligd is. Dit soort testen worden ook pentesten of penetratietesten genoemd. Tijdens een penetratietest kan een ethisch hacker in verschillende vormen proberen het systeem of netwerk controleren. Vaak deelt de white hat hacker zijn bevindingen middels een uitgebreid rapport. De zwakheden die zijn gevonden kunnen worden verbeterd waardoor black hat hackers (hackers met kwade intenties) het netwerk of systeem moeilijker kunnen binnendringen. Zie een ethisch hacker van Tozetta dan ook als adviseur of onderzoeker die je helpt bij het verhogen van je Cyber Security.

In dit blog duiken wij dieper in op wat een Ethisch hacker allemaal doet. Mocht jij meer te weten willen komen over het verhogen van de Cyber security bij jullie bedrijf? Lees dan ons blog met daarin vijf Cyber security tips!

Werkwijze van ethisch hackers

Ethische hackers gebruiken verschillende methoden om systemen en netwerken te testen en te beveiligen. Ethisch hackers denken niet alleen als een hacker, hun zijn een hacker. Ze kunnen bijvoorbeeld het systeem nalopen en scannen op kwetsbaarheden. Hun proberen tijdens een penetratietest daadwerkelijk de systemen te hacken om te zien of ze kunnen binnendringen. Ze kunnen ook gebruik maken van beveiligingssoftware om systemen te controleren op kwetsbaarheden.

Het belang van ethical hacking

Het is belangrijk dat organisaties ethische hackers inzetten om hun systemen en netwerken te controleren en te beveiligen. Dit is belangrijk zodat de veiligheid van de organisatie verbetert kan worden en beter worden beveiligd tegen criminelen. We lezen allemaal in het nieuws dat steeds meer personen maar voornamelijk bedrijven slachtoffer worden van hacks. Zo concludeert het CBS dat de stijgende lijn doorzet.

Voordelen ethisch hacken

Ethische hackers hebben een aantal voordelen voor organisaties. Ze kunnen helpen bij:

  • Het verbeteren van de beveiliging en het verminderen van de kans op hacken
  • Organisatie helpen bij het identificeren en oplossen van kwetsbaarheden in hun systemen
  • Helpen bij het ontwikkelen van beveiligingsstrategieën en maatregelen binnen de organisatie

Om een ethische hacker te worden, moet je vaak een bepaalde opleiding of ervaring hebben. Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar die je kunnen helpen bij het verkrijgen van de nodige vaardigheden. Daarnaast kun je ook verschillende certificeringen behalen die je kunnen helpen bij het verkrijgen van een baan als ethische hacker. Bij Tozetta zijn de ethisch hackers allemaal opgeleid en hebben hun diverse certificeringen behaald. Toch zijn hackers nooit uitgeleerd en faciliteert en motiveert Tozetta haar hackers om continu door te leren.

Wij geloven dat ethische hackers essentieel zijn voor organisaties om hun systemen en netwerken te beveiligen. Alleen white hat hackers zijn schaars. Bij Tozetta maken wij penetratietesten en het inzetten van ethische hackers toegankelijk. Wij vernemen het graag als jullie bedrijf eens heeft nagedacht over het uitvoeren van penetratietesten door een gespecialiseerde hacker.

Cyberaanvallen voorkomen

Dat hackers binnen de kortste keren op de deur kloppen is geen geheim. Op CyberCrimeinfo.nl zie je dagelijks meerdere Cyberaanvallen die worden uitgevoerd op bedrijven. Hackers zitten de afgelopen jaren niet stil en de dreiging wordt steeds groter. Als je cyberaanvallen wil voorkomen hebben wij vijf Cyber Security Tips voor jullie uitgeschreven

Uiteraard denken wij ook graag mee en kun je vrijblijvend contact opnemen met Tozetta!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security