Hoe hackers jullie helpen de cyberbeveiliging te verbeteren

Hacker helpen met het verbeteren van de cyberveiligheid.

Je kan geen nieuwssite openen of er wordt wel iets geschreven over een cyberaanval die onlangs heeft plaatsgevonden. Ironisch genoeg zijn het de hackers zelf die een cruciale rol kunnen spelen in het versterken van jullie cyber security! In deze blog verkennen wij hoe (ethische) hackers, door hun vaardigheden en inzichten, bijdragen aan het verbeteren van onze cyberveiligheid. En wat het verschil is tussen een hacker en een cybercrimineel…

Wat is het verschil tussen een hacker en een cybercrimineel?

Vaak wordt er gesproken over een ”ethisch hacker” of een ”white hat hacker”. Dit zijn hackers die de verkregen kennis en expertise inzetten om bedrijven en organisaties te helpen met het verbeteren van hun digitale veiligheid. Toch zien wij heel vaak dat het woord ”hacker” een negatief sentiment heeft… Wij zien dit liever anders! Op het moment dat iemand zijn kennis en expertise inzet om mensen op te lichten of bedrijven te hacken, dan noemen wij de persoon een cybercrimineel. Een hacker is in onze ogen een beroep, zonder dat hier een woord als ”ethisch” voor hoeft te staan. We hebben immers ook geen ”ethische slagers” toch? 

De werkwijze van een hacker

Een hacker is gespecialiseerd in het doordringen van netwerken, systemen en applicaties met de bedoeling om kwetsbaarheden en beveiligingslekken te identificeren. In tegenstelling tot cybercriminelen, die illegaal inbreken in systemen om schade aan te richten of voor persoonlijk gewin, opereren hackers met toestemming van de eigenaar van het systeem. Dit noemen wij vaak een pentest. Hun doel is om potentiële beveiligingsrisico’s te ontdekken voordat kwaadwillende cybercriminelen deze kunnen uitbuiten.

Hackers gebruiken een reeks methoden en tools om systemen te testen. Een pentest begint vaak met wat geautomatiseerde scans, waarna de hacker zelf handmatig nog verder gaat proberen kwetsbaarheden te ”misbruiken”. Ze rapporteren vervolgens hun bevindingen aan de eigenaren van de systemen, samen met aanbevelingen voor verbetering van de beveiliging.

Deze proactieve benadering helpt organisaties hun cyberverdediging te versterken en beschermt ze tegen potentiële cyberaanvallen en beveiligingsinbreuken.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security