De waarde van pentesten voor jullie cyberveiligheid

Wat is de waarde van pentesten voor jullie organisatie?

In de digitale wereld van vandaag, waar cyberaanvallen steeds geavanceerder en frequenter worden, is de beveiliging van informatiesystemen en netwerken van cruciaal belang. Veel bedrijven denken dat pentesten en informatiebeveiliging alleen nodig is bij de grotere bedrijven, helaas is dit al lang niet meer het geval. Penetratietesten, of pentesten, spelen een fundamentele rol voor het inzichtelijk maken van kwetsbaarheden in software en systemen.  In dit blog gaan wij dieper in op de waarde van pentesten voor jullie cyberveiligheid. 

Waarom pentest uitvoeren?

Een pentest uitvoeren zorgt ervoor dat een (ethisch) hacker kwetsbaarheden bij jullie organisatie inzichtelijk maakt. Een ethisch hacker probeert de pet van de cybercrimineel op te doen en een daadwerkelijke aanval na te bootsen. Jullie organisatie komt hierdoor te weten hoe het reageert op een cyberaanval, welke kwetsbaarheden jullie software en systemen vertonen en soms ook in de software en systemen van jullie partners/leveranciers. 

Een pentest wordt dus voornamelijk uitgevoerd om de huidige cyber security te testen en uiteindelijk te verbeteren. 

Belang van pentesten voor een organisatie

Het belang van het uitvoeren van een pentest benadrukken wij in dit onderdeel. Na een korte introductie van het onderwerp sommen wij vier verschillende punten op waarom pentesten belangrijk is voor een bedrijf.

1. Identificatie van kwetsbaarheden

Het primaire doel van pentesten is het identificeren van kwetsbaarheden in systemen en applicaties voordat deze worden uitgebuit door kwaadwillenden. Dit omvat zowel bekende als onbekende zwakke punten, variërend van softwarefouten tot configuratiefouten.

2. Verificatie van beveiligingsmaatregelen

Een pentest, test niet alleen op kwetsbaarheden, maar verifiëren ook de effectiviteit van bestaande beveiligingsmaatregelen. Dit helpt organisaties te begrijpen of hun beveiligingsbeleid adequaat reageert en voldoende beveiliging biedt. 

3. Naleving van wet- en regelgeving

Voor veel organisaties is het uitvoeren van pentesten niet alleen een best practice, maar ook een vereiste voor naleving van regelgeving en normen zoals ISO27001 of mogelijk de NIS2. Het helpt aan te tonen dat de organisatie actief werkt aan het beschermen van gevoelige informatie.

4. Bewustwording en training

Penetratietesten bieden een unieke gelegenheid voor IT- en beveiligingsteams om te leren van echte aanvalsscenario’s. Dit bevordert een cultuur van beveiligingsbewustzijn en helpt teams voorbereid te zijn op echte incidenten.

Wat is de volgende stap in het pentest proces?

Benieuwd wat een pentest voor jullie organisatie kan betekenen? Tozetta biedt kosteloos 1 uur pentesten. Hiermee maken wij de scope van de opdracht inzichtelijk en kunnen wij een concrete urenindicatie delen. Benieuwd wat Tozetta voor jullie kan betekenen? Vul het formulier hieronder in.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security