Wat is SQL injection

Een SQL injectie is een vorm van cyberaanval waarbij aanvallers kwaadwillige code injecteren in uw SQL-database. Het is een zeer gevaarlijke vorm van cyberaanval die kan leiden tot verlies van gegevens, identiteitsdiefstal of zelfs het verlies van de controle over jullie systeem. In dit blog vertellen wij meer over wat een SQL Injection is en de eerste stappen om dit te voorkomen.

Wat is het doel van een SQL-injection

Het doel van een SQL injectie is om te profiteren van een zwakheid in de beveiliging van een database. Deze zwakte laat een aanvaller toe om code te injecteren in de database door gebruik te maken van een kwetsbaarheid in de database. De code kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de gegevens in de database te bekijken, te veranderen of te verwijderen.

Hoe bescherm je jullie bedrijf tegen een SQL injection?

Om te voorkomen dat jullie systeem kwetsbaar is voor SQL injectie, is het belangrijk om te zorgen voor een goede beveiliging. Zorg ervoor dat je database up-to-date is en dat alle kwetsbaarheden inzichtelijk zijn gemaakt en ook worden verholpen. Verder is het belangrijk om de rechten van gebruikers te beperken en de toegang tot de database te beveiligen door middel van sterke wachtwoorden.

Om SQL injectie tegen te gaan, moet u ook een goede beveiligingssoftware gebruiken. Deze software zal je database beschermen tegen aanvallen, waardoor het risico van SQL injectie wordt geminimaliseerd. Daarnaast kunnen de systemen worden getest doormiddel van een penetratietest. Door het uitvoeren van een penetratietest kunnen zwakheden inzichtelijk gemaakt worden en worden verbeterd door de organisatie.

Het uitvoeren van een pentest wordt gedaan door een white hat hacker, ofwel ethisch hacker. Deze hacker heeft goede intenties en wil verder helpen bij het verhogen van de cyber beveiliging bij jullie organisatie. Meer weten over penetratie testen, lees hier meer.

Ten slotte is het belangrijk om de logs van de database te monitoren. Als er een aanval plaatsvindt, zal de log informatie bevatten over de aanval en de aanvaller. Door deze informatie te gebruiken, kunnen jullie de aanval beter begrijpen en anticiperen en dit verhelpen.

Als jullie deze stappen volgen, kan de kans op SQL injectie aanzienlijk verkleind worden. Door goede beveiliging te bieden aan jullie database, kun je ervoor zorgen dat de gegevens veilig zijn en dat jullie systeem niet kwetsbaar is voor aanvallen.