Wat is SQL injection

Een SQL injectie is een vorm van cyberaanval waarbij aanvallers kwaadwillige code injecteren in uw SQL-database. Het is een zeer gevaarlijke vorm van cybercriminaliteit die kan leiden tot vervelende gevolgen voor jullie organisatie. Denk aan het verlies van gevoelige gegevens, identiteitsdiefstal van medewerkers of zelfs het verlies van de controle over jullie software en systemen. In dit blog vertellen wij meer over wat een SQL Injection is en de eerste stappen om dit te voorkomen. Als je iets minder verdieping wilt en eerst wilt kennismaken met verschillende cyberaanvallen, lees dan ons andere blog.

Wat is het doel van een SQL-injection

Het doel van een SQL injectie is om te profiteren van een zwakheid in de beveiliging van een database. Deze zwakte laat een aanvaller toe om code te injecteren in de database door gebruik te maken van een kwetsbaarheid in de database. De code kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de gegevens in de database te bekijken, te veranderen of te verwijderen.

Hoe bescherm je jullie bedrijf tegen een SQL injection?

Om te voorkomen dat jullie systeem kwetsbaar is voor SQL injectie, is het belangrijk om te zorgen voor een goede beveiliging. Zorg ervoor dat je database up-to-date is en dat alle kwetsbaarheden inzichtelijk zijn gemaakt en ook worden verholpen. Verder is het belangrijk om de rechten van gebruikers te beperken en de toegang tot de database te beveiligen door middel van sterke wachtwoorden.

Beveiligingssoftware & pentesten

Om SQL injectie tegen te gaan, moet je ook een goede beveiligingssoftware gebruiken. Deze software zal je database beschermen tegen aanvallen, waardoor het risico van SQL injectie wordt verkleind. Als aanvulling kun je de systemen worden getest doormiddel van een penetratietest. Door het uitvoeren van een penetratietest kunnen zwakheden inzichtelijk gemaakt worden en worden verbeterd door de organisatie.

Het uitvoeren van een pentest wordt gedaan door een white hat hacker, ofwel ethisch hacker. Deze hacker heeft goede intenties en wil verder helpen bij het verhogen van de cyber beveiliging bij jullie organisatie. Meer weten hoe een penetratietest jullie cyberbeveiliging kan verbeteren?

Monitor de database

Het is belangrijk om de logs van de database te monitoren. Als er een aanval plaatsvindt, zal de log informatie bevatten over de aanval en de aanvaller. Door deze informatie te gebruiken, kunnen jullie de cyberaanval beter begrijpen en anticiperen en de cyberbeveiliging verbeteren.

Als jullie deze stappen volgen, kan de kans op SQL injectie aanzienlijk verkleind worden. Door goede beveiliging te bieden aan jullie database, kun je ervoor zorgen dat de gegevens veilig zijn en dat jullie systeem niet kwetsbaar is voor cyberaanvallen.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security