Wat is cryptojacking?

Uitleg over wat Cryptojacking eigenlijk is en wat cybercriminelen hiermee doen.

Cryptojacking is een vorm van cybercriminaliteit waarbij cybercriminelen proberen toegang te krijgen tot computers en andere apparaten om cryptomunten te stelen. Het is een van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit en is steeds moeilijker te detecteren omdat het zo geraffineerd is.

Cryptojacking is een vorm van malware die wordt gebruikt om de rekenkracht van een computer of ander apparaat te gebruiken om cryptomunten te mijnen. Cybercriminelen profiteren van de rekenkracht van een computer om cryptomunten te minen, waardoor ze kunnen profiteren van de waarde van de cryptomunten zonder dat de eigenaar het weet.

Cryptojacking-aanvallen zijn moeilijk te detecteren omdat ze vaak op de achtergrond plaatsvinden. Cybercriminelen kunnen een cryptojacking-aanval uitvoeren door een stuk malware te installeren op een computer of een ander apparaat. De malware zal de rekenkracht van het apparaat gebruiken om cryptomunten te minen, wat de cybercriminelen in staat stelt om geld te verdienen.

Een andere manier waarop cryptojacking plaatsvindt is door middel van websites of webadvertenties. Cybercriminelen kunnen een webadvertentie of website gebruiken om malware te injecteren in de computer of het apparaat. Wanneer de computer of het apparaat de malware heeft gedownload, zal deze de rekenkracht van de computer of het apparaat gebruiken om cryptomunten te minen.

Hoe voorkom ik cryptojacking?

Het is belangrijk om cryptojacking-aanvallen te voorkomen. Er zijn een aantal manieren waarop u uw computer of ander apparaat kunt beschermen tegen cryptojacking-aanvallen. Ten eerste is het belangrijk om een goede antivirussoftware te installeren op uw computer. Een antivirusprogramma zal uw apparaat beschermen tegen malware, waardoor het minder kans heeft om geïnfecteerd te raken met cryptojacking-malware.

Daarnaast is het ook belangrijk om alle software en besturingssystemen die u gebruikt up-to-date te houden. Door software up-to-date te houden, vermindert u de kans dat uw apparaat geïnfecteerd kan worden met cryptojacking-malware.

Tot slot is het ook belangrijk om bewust te zijn van de websites die u bezoekt en de advertenties die u krijgt. Cybercriminelen kunnen een webadvertentie of website gebruiken om malware te injecteren in uw apparaat, dus het is belangrijk om alleen websites te bezoeken die betrouwbaar zijn en advertenties te blokkeren die verdacht lijken.

Met deze maatregelen kunt u uw computer of ander apparaat beschermen tegen cryptojacking-aanvallen. Door deze maatregelen te nemen, kunt u uw apparaat beschermen tegen cybercriminelen die proberen cryptomunten te stelen en uw privacy te schenden.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security