Wat is cryptojacking?

Uitleg over wat Cryptojacking eigenlijk is en wat cybercriminelen hiermee doen.

Cryptojacking is een vorm van cybercriminaliteit waarbij cybercriminelen proberen toegang te krijgen tot computers en andere apparaten om cryptocurrencies te stelen. Het uiteindelijk doel van een cyberaanval is vaak verkrijgen van cryptocurrencies of een valuta die wordt omgezet in cryptovaluta. Cybercriminelen hopen hiermee het geld te kunnen verduisteren en zo weg te komen met de criminele activiteiten.

Wat is cryptojacking?

Cryptojacking is een vorm van malware die wordt gebruikt om de rekenkracht van een computer of ander apparaat te gebruiken om cryptomunten te minen (mijnen). Cybercriminelen profiteren van de rekenkracht van een computer om cryptomunten te minen, waardoor ze kunnen profiteren van de verkregen verdiensten voor de geleverde rekenkracht.

Cryptojacking-aanvallen zijn moeilijk te detecteren omdat ze vaak op de achtergrond plaatsvinden. Cybercriminelen kunnen een cryptojacking-aanval uitvoeren door een stuk malware te installeren op een computer of een ander apparaat. De malware zal de rekenkracht van het apparaat misbruiken. Cybercriminelen kiezen voor deze vorm van cybercriminaliteit omdat het verkrijgen van de benodigde rekenkracht enorm duur kan zijn. Zo is een enkele computer vaak niet genoeg om de verdiensten voor het minen van cryptocurrencies te verkrijgen.

Hoe wordt een cryptojacking aanval uitgevoerd?

Vaak worden websites of webadvertenties ingezet om de potentiële slachtoffers te lokken. Cybercriminelen kunnen deze een webadvertentie gebruiken om malware te injecteren in de computer of het apparaat. Wanneer de computer of het apparaat de malware heeft gedownload, zal deze de rekenkracht van de computer of het apparaat misbruikt worden door de cybercrimineel.

Hoe voorkom ik cryptojacking?

Het is belangrijk om cyberaanvallen te voorkomen. Hier zijn talloze manieren voor, enkel willen wij nu specifiek inzoomen op het voorkomen van een cryptojacking-aanvall. Er zijn een aantal manieren waarop je jouw computer of ander apparaat kunt beschermen tegen cryptojacking.

1. Installeer antivirussoftware

Ten eerste is het belangrijk om een goede antivirussoftware te installeren op uw computer. Een antivirusprogramma zal uw apparaat beschermen tegen malware, waardoor het minder kans heeft om geïnfecteerd te raken met cryptojacking-malware.

2. Houd software up-to-date

Houd software up-to-date. Je krijgt de ”irritante” meldingen niet voor niks. Door alle software en besturingssystemen die je gebruikt up-to-date te houden voorkom je dat gevonden kwetsbaarheden niet kwetsbaar blijven. Een software update verbeterd de software en haalt bestaande fouten (kwetsbaarheden) eruit zodat deze niet meer door kwaadwillende hackers misbruikt kunnen worden.

3. Wees sceptisch

Wees sceptisch over mailtjes, advertenties of websites waar aanbiedingen worden gedaan die te mooi om waar te zijn. Download niet zomaar bestanden of andere documenten. Dit kan ervoor zorgen dat je malafide software download die inderdaad cryptojacking kan veroorzaken.

4. Verbeter je cybersecurity!

We leven in een digitaal tijdperk. Het is belangrijk om de cyber security awareness van jezelf, maar ook van je collega’s te verbteren. Bij Tozetta hebben wij een cyber security handboek geschreven met cyber security tips voor een verbeterde cyberweerbaarheid.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security