Wat is IPV4?

Uitleg over wat IPV4 is

In de wereld van internet en netwerkcommunicatie ben je misschien de termen IPv4 en IPv6 tegengekomen. Maar wat is IPV4 precies, en waarom is er überhaupt een overgang nodig van IPV4 naar IPV6? Laten we deze vragen stap voor stap ontleden en jullie meenemen in de wereld van IP-adressen. In dit blog behandelen voornamelijk wat IPV4 is en waarom we switchen naar IPV6. Als je meer te weten wilt komen over IPV6 kun je onze blog lezen: Wat is IPV6?

Wat is IPV4?

IPv4 staat voor Internet Protocol versie 4. Het is de technologie die ervoor zorgt dat apparaten op het internet kunnen communiceren door ze een uniek adres te geven, beter bekend als een IP-adres. Dit lijkt op hoe je thuisadres werkt: het zorgt ervoor dat post naar de juiste plek wordt gestuurd. Een IPv4-adres bestaat uit vier getallenreeksen, gescheiden door punten, bijvoorbeeld 192.168.1.1. Op deze website kun je kijken op welk digitaal adres (IP-adres) jij woont!

Waarom IPV6?

Toen IPv4 in de jaren ’80 werd ontwikkeld, was het moeilijk voor te stellen dat de 4,3 miljard unieke adressen ooit op zouden raken. Echter, met de explosieve groei van internetgebruik, mobiele apparaten, en slimme huishoudelijke apparaten is dit aantal niet meer toereikend.

Hier komt IPv6 om de hoek kijken. IPv6 staat voor Internet Protocol versie 6 en is de nieuwste versie van het Internet Protocol. Het belangrijkste doel van IPv6 is het adresruimteprobleem van IPv4 op te lossen. Waar IPv4 een 32-bits adresruimte gebruikt, daar gebruikt IPv6 een 128-bits adresruimte. Dit betekent dat IPv6 een bijna oneindige hoeveelheid unieke IP-adressen kan creëren – een aantal zo groot dat we ons geen zorgen hoeven te maken over het opraken ervan, althans… Dat denken we nu!

Technische verschillen tussen IPV4 & IPV6

Naast het verschil in adresruimte, biedt IPv6 ook enkele technische verbeteringen ten opzichte van IPv4. Enkele van deze verbeteringen zijn:

  • Vereenvoudigde headerstructuur: IPv6 heeft een eenvoudigere header vergeleken met IPv4, wat leidt tot een efficiëntere verwerking van pakketten.
  • Betere ondersteuning voor multicast: Dit is een methode voor het versturen van informatie naar meerdere bestemmingen tegelijk, wat efficiënter is dan de broadcast-methode van IPv4.
  • Autoconfiguratie: Apparaten kunnen automatisch een IP-adres genereren zonder de noodzaak van een server, zoals DHCP bij IPv4.
  • Verbeterde beveiliging: IPv6 is ontworpen met betere beveiligingsfuncties vanaf de grond af, waaronder IPsec, dat optioneel is in IPv4 maar verplicht in IPv6.

De overgang van IPV4 naar IPV6

De overgang van IPv4 naar IPv6 is een noodzakelijke stap om te zorgen voor voldoende unieke adressen op het internet. Daarnaast brengt het ook technische verbeteringen die het internet efficiënter en veiliger maken. Hoewel de uitrol van IPv6 geleidelijk gebeurt en beide protocollen nog een tijd naast elkaar zullen bestaan, is het duidelijk dat de toekomst van internetcommunicatie bij IPv6 ligt. Voor jou als gebruiker betekent dit vooral dat je erop kunt vertrouwen dat je altijd verbonden blijft, met meer veiligheid en zonder je zorgen te maken over het opraken van IP-adressen.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security