Cryptojacking: Hoe Cybercriminelen je Computer Gebruiken om Cryptocurrency te Minen

Cryptojacking: je computer als cryptomijn

Het digitale tijdperk heeft niet alleen geleid tot innovatie en vooruitgang, maar ook tot nieuwe vormen van cybercriminaliteit. Eén van de meest sluwe en opkomende bedreigingen in deze context is het illegaal minen van cryptocurrency, waarbij cybercriminelen je computer gebruiken om cryptocurrency te minen zonder dat jij daarvan afweet. Wat is het? Hoe werkt het?, en hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze stille digitale inbreuk. Mocht je nog helemaal niet bekend zijn met het onderwerp? Dan adviseren wij eerst ons blog te lezen over crypto en criminaliteit.

Wat is Deze Bedreiging?

Cryptojacking is een soort cyberaanval waarbij hackers met kwade bedoelingen de rekenkracht van je computer gebruiken om cryptocurrency te verkrijgen. Dit gebeurt meestal zonder je toestemming of medeweten. De hacker plaatst kwaadaardige software, meestal in de vorm van een script, op een website, advertentie of zelfs in een e-mailbijlage. Zodra je interactie hebt met de geïnfecteerde inhoud, begint je computer ongemerkt cryptomunten te minen voor de hacker.

Het Proces van Onopgemerkte Cryptocurrency Minen

Cryptojacking werkt door de rekenkracht van je computer te gebruiken om complexe wiskundige berekeningen uit te voeren die nodig zijn om cryptocurrency-transacties te verifiëren en nieuwe munten te maken zoals Monero. Deze berekeningen zijn intensief en vereisen erg veel rekenkracht en elektriciteit. Hackers gebruiken de rekenkracht van meerdere geïnfecteerde computers om dit proces te versnellen en winst te maken.

De Impact van Cryptojacking

Cryptojacking kan een aanzienlijke impact hebben op zowel individuen als organisaties. Het kan leiden tot vertraagde computerprestaties, een kortere levensduur van batterijen in mobiele apparaten en onverwacht hoge elektriciteitsrekeningen. Voor bedrijven kan dit leiden tot verminderde productiviteit en financiële verliezen.

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen Cryptojacking

Gelukkig kun je jezelf beschermen tegen cryptojacking met deze tips:

  • Gebruik betrouwbare beveiligingssoftware: Zorg ervoor dat je antivirus- en antimalwaresoftware up-to-date is en dat deze bescherming biedt tegen cryptojacking-scripts.
  • Installeer browserextensies: Overweeg het gebruik van browserextensies die cryptojacking-scripts kunnen detecteren en blokkeren.
  • Wees waakzaam voor verdachte websites: Vermijd het bezoeken van onbekende of verdachte websites en open geen e-mailbijlagen van onbekende afzenders.
  • Gebruik adblockers: Advertenties zijn vaak de bron van cryptojacking-scripts. Adblockers kunnen helpen bij het voorkomen van deze aanvallen.
  • Houd software up-to-date: Zorg ervoor dat je besturingssysteem en software altijd zijn bijgewerkt om beveiligingslekken te dichten die cryptojacking makkelijker mogelijk maken.

Conclusie

Cryptojacking is een vorm van cybercriminaliteit die een groeiende zorg is voor individuen en organisaties. Door alert te zijn op verdachte inhoud en het gebruik van beveiligingssoftware kun je jezelf beschermen tegen deze dreiging. Wees op je hoede en bescherm je digitale wereld tegen deze Cybercriminaliteit.

Benieuwd hoe hackers Bitcoin of Monero inzetten voor hun criminele activiteiten? Lees de gelinkte blogs en verdiep je in dit onderwerp!

Hacker die cryptojacking uitvoert

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security