Waarom gebruiken criminelen Monero?

XMR is erg populair onder criminelen in dit blog lees je hier meer over.

Criminelen gebruiken op dit moment diverse cryptocurrencies om transacties uit te voeren en geld wit te wassen. Uiteraard is dit strafbaar, maar omdat veel controlerende organisaties nog niet goed weten hoe cryptocurrencies werken gaat de handhaving erg lastig. Cryptocurrencies zijn een gedecentraliseerd betaalmiddel wat ervoor zorgt dat er geen centrale autoriteit die regels voor gebruikers bepaald (op het gebied van witwassen). In dit blog gaan wij verder in op een populaire cryptomunt, namelijk Monero. Mocht je eerst kennis willen maken met het onderwerp adviseren wij ons blog: ”Hackers en cryptocurrency” eerst te lezen.

Wat is Monero?

Monero is een Cryptocurrency dat zich onderscheid en zich daarom enorm populair maakt bij cybercriminelen. Cryptocurrencies als Bitcoin of Ethereum hebben een transparante blockchain. Door deze transparantie kan de wereld alle ingaande en uitgaande transacties volgen. Wij vergelijken dit altijd met een doorzichtige bankrekening, je kan zien wat de inkomende en uitgaande transacties zijn naar dat specifieke bankrekeningnummer. Als je hier een rekensom op loslaat weet je wat de waarde is van de cryptocurrencies op dat specifieke bankrekeningnummer (wallet).

Monero onderscheid zich door een vorm van cryptografie te gebruiken. De cryptografie zorgt dat de verzend- en ontvangstadressen niet zichtbaar zijn. Zo kun je de inkomende- en uitgaande Monero transacties niet- tot slecht volgen.

Waarom gebruiken criminelen Monero?

Monero is een gedecentraliseerd digitaal betaalmiddel, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die over transacties waakt. Dit maakt het veel moeilijker voor overheden of andere entiteiten om de identiteit van de gebruiker achter de transacties te achterhalen. Door het gebruik van cryptografie zijn de transacties veel moeilijker te traceren dan andere cryptocurrencies. Dit zorgt ervoor dat criminelen dit een erg prettige cryptocurrency vinden.

Werking van Monero

Monero biedt gebruikers een hogere mate van privacy dan andere cryptocurrencies. Hoe het technisch werkt? Monero maakt gebruik van een technologie genaamd Ring Confidential Transactions (RingCT), waardoor transactiegegevens verborgen blijven voor iedereen behalve de gebruiker. Dit betekent dat hackers hun financiële transacties niet alleen anoniem kunnen maken, maar ook dat ze zeker weten dat hun transacties veilig zijn.

Veiligheid Monero

Monero een van de veiligste cryptocurrencies die er zijn. Het maakt gebruik van een unieke technologie genaamd Cryptonote, wat betekent dat het beter is beschermd tegen brute force-aanvallen. Dit betekent dat hackers hun transacties kunnen uitvoeren zonder bang te zijn dat hun geld of persoonlijke gegevens worden gestolen.

Crypto & Criminaliteit

De partner van Tozetta, CryptoCrimeTraining geeft trainingen op het gebied van crypto en criminaliteit. Mocht je willen weten hoe criminelen cryptocurrencies misbruiken voor hun criminelen activiteiten? Bekijk dan vooral hun website. De training is voornamelijk interessant voor KYC-, CDD-, & AML-Analisten die werken bij o.a. banken. Uiteraard zijn ook alle andere geïnteresseerden welkom!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security