Hoe is een url opgebouwd?

Hoe is een URL Opgebouwd? In dit blog verteld Cyber Security Expert Tozetta er meer over.

URL is de afkorting voor “Uniform Resource Locator” en is simpel gezegd het adres van een website op het internet. Een url bestaat uit verschillende delen.

Http of https
Hier begint een URL van een website mee. De afkorting van Http(s) is Hypertext Transfer Protocol en de laatste S staat voor Secure. Het verschil tussen deze twee protocollen is dat https zorgt voor een versleutelde verbinding tussen de persoon en de website. Het is op deze manier dus niet mogelijk voor een aanvaller om het netwerkverkeer uit te lezen (Man in the middle attack). Houd er wel rekening mee dat de persoon die de website beheert wel mogelijk jouw persoonsgegevens zonder versleuteling opslaat waardoor hij wel kan zien wat voor wachtwoord jij gebruikt op zijn malafide website. Een slotje in je adresbalk betekent dus niet gelijk dat je veilig bent.

Subdomein

Een subdomein kun je herkennen aan het stukje dat voor het daadwerkelijke website naam komt. Een subdomein wordt gebruikt om je website in verschillende onderdelen te scheiden. Zo kun je bijvoorbeeld een testomgeving of een blog plaatsen op een subdomein. 

Website

Na een mogelijk subdomein komt de naam van de daadwerkelijke website. Check bij het bezoeken van een website of de url klopt met het de pagina. Er worden steeds vaker website namen geregistreerd die lijken op de legitieme website. Criminelen registreren vaak een domeinnaam dat lijkt op de legitieme website om zo geloofwaardig over te komen. 

Domeinextensie

Als laatste komt de domeinextensie. Er zijn extreem veel verschillende soorten domeinextensies beschikbaar, maar de meest voorkomende in Nederland zijn: .nl, .com, .eu. Kom je op een website met een domeinextensie die je niet kent? Check dan goed of je wel echt op de echte website zit van het bedrijf. Criminelen kopen vaak domeinnamen die hetzelfde zijn als een legitiem bedrijf, maar dan met een andere domeinextensie om zo overtuigend over te komen. 

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security