Wat is HTTPS?

HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) is een versleutelingsprotocol dat wordt gebruikt voor communicatie op het internet. Het is een uitbreiding op het normale HTTP-protocol waarmee gebruikers gegevens kunnen uitwisselen met websites. Het voegt een extra laag aan beveiliging toe aan de informatie die via het internet wordt verzonden en ontvangen.

HTTPS is ontwikkeld om de veiligheid van gegevens tussen een webserver en een webbrowser te verbeteren. Het gebruikt een versleutelingsalgoritme om de informatie te coderen voordat deze over het internet wordt verzonden. Op deze manier kan een kwaadwillende hacker de gegevens niet onderscheppen, bekijken of veranderen.

Hoe Werkt HTTPS?

Om te begrijpen hoe HTTPS werkt, moeten we eerst begrijpen hoe HTTP werkt. HTTP is het protocol dat wordt gebruikt om webpagina’s te verzenden en te ontvangen. Wanneer een gebruiker een website bezoekt, stuurt de browser een verzoek naar de webserver. De webserver stuurt vervolgens de webpagina terug naar de browser. Al deze verzoeken en antwoorden worden ongecodeerd verzonden.

HTTPS voegt een extra veiligheidslaag toe aan de verzending en ontvangst van gegevens door middel van een versleutelingsalgoritme. Wanneer een gebruiker een website bezoekt, stuurt de browser een verzoek naar de webserver. De webserver stuurt vervolgens een versleutelingssleutel, een unieke code, naar de browser. De browser gebruikt deze sleutel om de informatie te coderen voordat deze naar de webserver wordt verzonden. De webserver gebruikt de sleutel om de informatie te decoderen en vervolgens de webpagina terug naar de browser te sturen.

Waarom Is HTTPS Belangrijk?

HTTPS is belangrijk omdat het gebruikers beschermt tegen cyberaanvallen. Omdat de gegevens die via het internet worden verzonden en ontvangen versleuteld zijn, kan een kwaadwillende hacker de gegevens niet lezen of veranderen. Dit betekent dat de informatie die online wordt verzonden veilig is.

HTTPS wordt ook steeds belangrijker voor website-eigenaren. Google geeft websites die HTTPS gebruiken een hoger rangschikkingsvoordeel dan websites die alleen HTTP gebruiken. Daarom is het belangrijk voor website-eigenaren om HTTPS op hun websites te implementeren om zo een hogere positie te krijgen in de zoekresultaten van Google.

HTTPS is een belangrijk protocol voor het verzenden en ontvangen van gegevens via het internet. Het is ontwikkeld om de veiligheid van gegevens tussen een webserver en een webbrowser te verbeteren door middel van versleuteling. Daarnaast is het ook belangrijk voor website-eigenaren omdat Google websites met HTTPS een hogere positie geeft in de zoekresultaten.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security