Wat is blacklisten

In de afbeelding meer over wat blacklisting eigenlijk is.

Blacklisten is een proces waarbij een lijst met items of personen wordt bijgehouden die als ongewenst of onbetrouwbaar worden beschouwd. Er zijn verschillende redenen waarom een item of persoon wordt geblokkeerd, waaronder het verzenden van ongewenste e-mails (spam), het bevorderen van malware, het uitvoeren van aanvallen op netwerken en het overtreden van beveiligingsprotocollen. Als je een item of persoon op je blacklist hebt, kan dit ervoor zorgen dat je e-mails niet worden afgeleverd of dat je toegang wordt geweigerd tot bepaalde websites.

Hoe wordt blacklisting ingezet?

Blacklisten wordt veel gebruikt door bedrijven, overheidsinstanties en particulieren om te voorkomen dat hun software en systemen worden aangevallen door cybercriminelen. Bedrijven, zoals e-maildiensten, gebruiken blacklisting om spam tegen te gaan en te voorkomen dat hun netwerken worden misbruikt door cybercriminelen. Overheidsinstanties gebruiken blacklisten om te controleren of bepaalde websites, persoonlijke informatie of andere documenten betrouwbaar zijn.

Hoe werkt blacklisten?

Om een item of persoon op een blacklist te krijgen, moet deze eerst worden geïdentificeerd als een potentiële bedreiging. Er worden verschillende methoden gebruikt om computer en personen te identificeren, waaronder analysesoftware, handmatige controles en IP-tracking. Als een item of persoon wordt geïdentificeerd als een bedreiging, wordt deze op de lijst gezet en worden alle verdere toegangen geblokkeerd.

Let goed op blacklisting instellingen

Als je een blacklist gebruikt, is het belangrijk dat je goed kijkt naar de instellingen. Als je bijvoorbeeld een spamfilter gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je alleen spamopstellers op je lijst zet, en niet legitieme e-mailadressen. Als je een websitebeveiligingssysteem gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je alleen verdachte IP-adressen op je lijst zet. Als je de verkeerde informatie op je lijst zet, kan dit ertoe leiden dat legitieme toegang wordt geblokkeerd.

Blacklisten zijn een effectief hulpmiddel om cybercriminelen tegen te gaan en om je computers en netwerken te beschermen. Zorg dat je de instellingen blijft controleren en je zelf ook monitort of de juiste mensen wel op een blacklist terecht komen.

Cybersecurity verbeteren?

Er zijn talloze manieren hoe de cyber security bij jullie organisatie verbeterd kan worden. Vaak is een pentest een mooi startpunt van de samenwerking. Tijdens een penetratietest worden kwetsbaarheden in jullie software en systemen inzichtelijk gemaakt. De bevindingen worden gerapporteerd en uiteindelijk aangeleverd. Als organisatie weten jullie exact welke stappen jullie moeten ondernemen om de cyberveiligheid te verhogen. Lees hieronder meer over 1uur kosteloos pentesten.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security