Wat is blacklisting

In de afbeelding meer over wat blacklisting eigenlijk is.

Blacklisten is een proces waarbij een lijst met items of personen wordt bijgehouden die als ongewenst of onbetrouwbaar worden beschouwd. Er zijn verschillende redenen waarom een item of persoon wordt geblokkeerd, waaronder het verzenden van ongewenste e-mails, het bevorderen van malware, het uitvoeren van aanvallen op netwerken, het verzenden van spam en het overtreden van beveiligingsprotocollen. Als je een item of persoon op je blacklist hebt, kan dit ervoor zorgen dat je e-mails niet worden afgeleverd of dat je toegang wordt geweigerd tot bepaalde websites.

Blacklisten wordt veel gebruikt door bedrijven, overheidsinstanties en particulieren om te voorkomen dat hun computers en netwerken worden aangevallen door cybercriminelen. Bedrijven, zoals e-maildiensten, gebruiken blacklisten om spam tegen te gaan en te voorkomen dat hun netwerken worden misbruikt door cybercriminelen. Overheidsinstanties gebruiken blacklisten om te controleren of bepaalde websites, persoonlijke informatie of andere documenten betrouwbaar zijn.

Om een item of persoon op een blacklist te krijgen, moet deze eerst worden geïdentificeerd als een potentiële bedreiging. Er worden verschillende methoden gebruikt om items en personen te identificeren, waaronder analysesoftware, handmatige controles en IP-tracking. Als een item of persoon wordt geïdentificeerd als een bedreiging, wordt deze op de lijst gezet en worden alle verdere toegangen geblokkeerd.

Als je een blacklist gebruikt, is het belangrijk dat je de juiste informatie in de lijst zet. Als je bijvoorbeeld een spamfilter gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je alleen spamopstellers op je lijst zet, en niet legitieme e-mailadressen. Als je een websitebeveiligingssysteem gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je alleen verdachte IP-adressen op je lijst zet. Als je de verkeerde informatie op je lijst zet, kan dit ertoe leiden dat legitieme toegang wordt geblokkeerd.

Om ervoor te zorgen dat je blacklisten up-to-date blijft, moet je periodiek controleren of er nieuwe items of personen op de lijst staan. Veel bedrijven en overheidsinstanties hebben een systeem waarmee ze periodiek controleren of er nieuwe items of personen op de lijst staan. Het is ook belangrijk om je blacklisten te vergelijken met andere lijsten om te zien of er items of personen op de lijst staan die je niet op je eigen lijst hebt.

Blacklisten zijn een effectief hulpmiddel om cybercriminelen tegen te gaan en om je computers en netwerken te beschermen. Het is belangrijk dat je de juiste informatie op je lijst zet en ervoor zorgt dat je lijst up-to-date is. Als je deze stappen volgt, kan je ervoor zorgen dat je computers en netwerken veilig blijven.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security