2FA: Wat is het en waarom is het belangrijk?

2FA, ook wel bekend als twee-factor-authenticatie. Het is een manier om je online accounts te beveiligen tegen cyberaanvallen. Het is een veelgebruikte methode om accounts te beschermen tegen ongewenste toegang. 2FA verhoogt de beveiliging van accounts door twee afzonderlijke stappen te combineren die nodig zijn om toegang te krijgen tot je account.

Wat is twee-factor-authenticatie?

2FA gebruikt twee verschillende factoren om toegang te verlenen. De eerste factor is een vorm van herkenning, zoals een gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede factor is een manier om de identiteit van de gebruiker te bevestigen, zoals een unieke code die wordt verzonden via SMS of e-mail.

Er zijn veel verschillende soorten 2FA. De meest voorkomende is SMS-verificatie, waarbij een unieke code wordt verzonden naar een mobiele telefoon waarmee de gebruiker kan bevestigen dat hij of zij probeert in te loggen.

Hoe werkt twee-staps-verificatie?

Twee-factor-authenticatie kan op verschillende manieren werken. Hieronder noemen wij enkele opties die vaak worden gebruikt:

  • E-mailverificatie, vaak in de vorm van een code
  • Authenticator apps, hierop kun je bijvoorbeeld inloggen en moet je een code genereren of bevestigen
  • Fysieke tokens, waarbij om de zoveel seconde/minten een nieuwe token wordt gegenereerd
  • Biometrische verificatie, hierbij gaat het om een vingerafdruk, irisscan of een gezichtsscan

Hierboven noemen wij enkele voorbeelden van twee-staps-verificatie. Vaak hebben partijen met login mogelijkheden een optie om dit als gebruiker te activeren. Als specialist op het gebied van ethical hacking en pentesten adviseert Tozetta om dit ten allen tijde te activeren. Waarom twee-staps-verificatie belangrijk is? Dat vertellen wij hieronder.

Waarom is twee-factor-authenticatie belangrijk?

2FA is een belangrijk onderdeel van een beveiligingsstrategie. Het maakt het onbevoegde personen moeilijker om toegang te krijgen tot jouw accounts. Het verhoogt ook de betrouwbaarheid van accounts omdat het meer stappen vereist om toegang te krijgen.

Als je accounts beter wil beveiligen is twee-staps-verificatie een aanrader. Het is een effectieve manier om de beveiliging van je accounts te versterken en de kans op een hack te verkleinen. Tevens is het een relatief eenvoudige manier om accounts te beschermen tegen cyberaanvallen. Via de instellingen binnen je account kun je dit vaak binnen enkele drukken op de knop activeren.

Cyber Security verbeteren

Als je dit blog leest, is de kans groot dat jij je Cyber Security wilt verbeteren. Twee-staps-verificatie is één van de talloze opties die je kunt inzetten. Als ethical hacking specialist met een focus op pentesten deelt Tozetta vrijblijvend kennis. Dit met als doel om de cyber security van jullie organisatie te verbeteren. Wij schreven onlangs een blog waarin een hacker van Tozetta 6 tips geeft voor het verbeteren van jouw online veiligheid.

Indien jij benieuwd bent naar een gesprek, verwijzen wij je graag nog onze contactpagina. Wij denken vrijblijvend mee met jullie organisatie!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security