Wat is een pentest?

Pentesten of “penetration testing” is een techniek die wordt gebruikt om de beveiliging van een netwerk of computer te testen. Met uitvoeren van een externe pentest kunnen bedrijven de veiligheid en integriteit van hun systemen controleren. Door een simulatie of nabootsing van een aanval van buitenaf (Hack), kan een ”White hat hacker” de organisatie proberen binnen te dringen. Door middel van pentesting kunnen bedrijven de effectiviteit van hun beveiligingsmaatregelen en -processen beoordelen, zodat ze hun netwerken en computers beter kunnen beveiligen tegen cyberaanvallen.

Welke vormen van pentesten zijn er?

Er zijn verschillende soorten pentesten die bedrijven kunnen gebruiken, hieronder gaan wij dieper op de materie in:

  • White-box pentesten: White-box pentesting is een techniek die systemen test door middel van informatie over de aangevallen systemen. White-box pentesting helpt systemenbeheerders om beveiligingsproblemen te identificeren en om te voorkomen dat een aanval slaagt.
  • Black-box pentesten: Black-box pentesting is een techniek die systemen test zonder informatie over de aangevallen systemen. Black-box pentesting helpt systemenbeheerders om te identificeren welke systemen kwetsbaar zijn voor aanvallen.
  • Social engineering pentesting: Social engineering pentesting is een techniek die gebruikt wordt om de beveiliging van een systeem te testen door middel van sociale technieken. Met social engineering pentesting kunnen systeembeheerders de kwetsbaarheid van hun systemen voor sociale aanvallen testen.
  • Geautomatiseerde pentesten: Automatisering pentesting is een techniek waarmee systeembeheerders de beveiliging van hun systemen kunnen testen door gebruik te maken van geautomatiseerde tools. Met automatische pentesten kunnen systemenbeheerders de kwetsbaarheid van hun systemen voor verschillende typen aanvallen testen.

Waarom een pentest Uitvoeren?

Pentesting is een belangrijke techniek die bedrijven kunnen gebruiken om hun systemen te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Denk aan cyberaanvallen van hackers met kwade intenties. Doordat pentesting de beveiliging van systemen test, kunnen systeembeheerders snel zwakheden identificeren en ervoor zorgen dat hun systemen veilig zijn. Bovendien wordt met pentesting de effectiviteit van beveiligingsmaatregelen gemeten, waardoor bedrijven hun systemen optimaal kunnen beveiligen.

Als bedrijf wil je 100% zeker zijn dat (gevoelige) data veilig blijft. In een andere blog hebben wij gedetailleerd beschreven waarom Cyber beveiliging en o.a. pentesten van belang is, meer weten? Lees hier meer over pentesten bij Tozetta.

Als jij op zoek bent naar de manier om jullie bedrijf beter te beschermen tegen cyber aanvallen, dan is het uitvoeren van een pentest een effectieve techniek die ingezet kan worden. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over pentesten en hoe je systemen binnen jullie organisatie optimaal beveiligd tegen hackers!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security