Wat is Phishing via SMS?

SMS-phishing is een vorm van cybercriminaliteit die steeds voorkomt. Het is een manier waarop cybercriminelen proberen persoonlijke informatie te verkrijgen door middel van sms-berichten. Deze berichten lijken legitiem, maar bevatten meestal een link naar een valse website. Als gevolg hiervan kunnen gebruikers hun persoonlijke gegevens, zoals hun bankgegevens, aan de cybercriminelen verstrekken. Phishing via SMS wordt ook wel Smishing genoemd.

Hoe werkt SMS-phishing?

SMS-phishing is een vorm van social engineering, waarbij de cybercrimineel een sluw trucje gebruikt om persoonlijke informatie te verkrijgen. Deze berichten lijken op legitieme berichten die van bedrijven of financiële instellingen afkomstig zijn, maar de informatie die ze bevatten is vaak foutief om de gebruikers te misleiden.

De meest voorkomende vorm van SMS-phishing is een sms met een link naar een valse website. Deze websites lijken op echte websites, maar bevatten meestal malware of andere schadelijke software. Als gevolg hiervan kunnen gebruikers hun persoonlijke gegevens, zoals bankgegevens, aan de cybercriminelen verstrekken.

Beschermen tegen SMS-Phishing

Er zijn enkele manieren waarop jij je kan beschermen tegen SMS-phishing. Om te beginnen moeten gebruikers voorzichtig zijn met het openen van sms-berichten. Als het bericht afkomstig is van een onbekend nummer, moet er extra voorzichtig worden gedaan. Wees vooral kritisch op het openen van de bijgevoegde linkjes. . Voordat ze op een link klikken, moeten ze ervoor zorgen dat de link naar een betrouwbare website verwijst. Benieuwd wat betrouwbare URL’s zijn?

Stel je drukt toch op de link om de website zelf te kunnen bekijken. Voer dan vooral geen persoonlijke gegevens in op die website. Denk aan je mailadres, wachtwoord en overige gevoelige (persoons)gegevens. De gegevens kunnen voor talloze doeleinde worden misbruikt. Denk bijvoorbeeld aan identiteitsdiefstal of het overnemen van je accounts.

Benieuwd hoe je de kans om slachtoffer tw worden van (SMS) Phishing kunt verkleinen? Lees dan ons blog over Hoe je jezelf kunt beschermen tegen Phishing!

bron: fraudehelpdesk.nl

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security