Wannacry is een ransomware-virus dat in 2017 verspreid werd. Het virus is gebaseerd op een exploit in Microsoft Windows en heeft wereldwijd miljoenen computers geïnfecteerd. Het virus verspreidt zich door netwerkmappen te scannen op systemen die kwetsbaar zijn voor de exploit. Als het virus eenmaal actief is, begint het bestanden op de computer te versleutelen. Om de bestanden te ontgrendelen, moet de gebruiker losgeld betalen. In dit blog lees je meer over Ransomware aanvallen.
Schade Wannacry
Wannacry heeft veel schade veroorzaakt in bedrijven, organisaties en individuen. Bedrijven getroffen door het virus ervaarde vertraging van systemen en verlies van gegevens. Sommige organisaties hebben hun computers grondig moeten herstellen om de virusinfectie te verwijderen. Niet alleen bedrijven maar ook individuen zijn slachtoffer van het virus.
Voorkomen van het virus kan door het systeem te updaten. Het is het belangrijk dat gebruikers maatregelen nemen om hun computers te beschermen. Gebruikers moeten hun besturingssystemen bijwerken om kwetsbaarheden te voorkomen. Daarnaast moeten gebruikers antivirussoftware installeren om schadelijke software te voorkomen. Bovendien is het belangrijk dat gebruikers nooit losgeld betalen om bestanden te ontgrendelen.
Om ervoor te zorgen dat Wannacry niet opnieuw verspreid wordt, heeft Microsoft een patch uitgebracht die de kwetsbaarheid in het besturingssysteem repareert. Het is ook belangrijk dat gebruikers hun antivirussoftware regelmatig updaten om de meest recente virussen te detecteren.
Over het algemeen is het belangrijk dat je je bewust bent van de online gevaren. Indien jij je Cyber Security wil verbeteren kan Tozetta jullie hierin ondersteunen. Als Cyber Security specialist denkt Tozetta graag vrijblijvend mee!