Hoe krijg ik een ISO27001 Certificaat?

Het verkrijgen van een ISO27001 certificering kent wat haken en ogen, hoe werkt dit precies?

ISO27001 is een internationaal erkend certificeringssysteem dat bedrijven helpt bij het implementeren van een effectief informatiebeveiligingsmanagement systeem (ISMS). Het standaardiseert de beveiligingsmaatregelen die bijdragen aan het beschermen van kritieke bedrijfsinformatie tegen verschillende risico’s. Door een ISO27001 certificaat te bemachtigen, kunnen organisaties aantonen dat zij de informatiebeveiliging van hun klanten en bedrijfsgegevens serieus nemen. Maar hoe krijg je een ISO27001 certificaat?

Eerste stappen tot een ISO27001 certificaat

Het eerste wat je moet doen om een ISO27001 certificaat te krijgen is het ontwikkelen van een informatiebeveiligingsbeleid, dat de basis vormt voor je beveiligingsmaatregelen. Dit beleid moet in lijn zijn met de ISO27001-standaard en het moet de verantwoordelijkheden, procedures en regels voor informatiebeveiliging bevatten. Als je dit beleid hebt opgesteld, kun je verder gaan met het uitvoeren van een risico-analyse.

De risico-analyse is een onderdeel van het ISO27001-certificeringsproces waarbij je de mogelijke risico’s op informatiebeveiliging identificeert en beoordeelt. Deze risico’s kunnen afkomstig zijn van interne bedrijfsprocessen, van externe bedreigingen zoals hackers of van menselijk handelen. Na het identificeren van de risico’s moet je een plan opstellen voor het beheersen ervan. Dit plan moet maatregelen omvatten zoals het beperken van toegang tot kritieke systemen, het gebruik van antivirussoftware en het regelmatig uitvoeren van beveiligingscontroles.

Als je de risico’s hebt geïdentificeerd en beheermaatregelen hebt opgesteld, moet je deze maatregelen implementeren en een systeem opzetten om ze te monitoren. Je moet ook een aantal documenten opstellen die de procedures en verantwoordelijkheden voor informatiebeveiliging beschrijven. Deze documenten moeten aan de ISO27001-standaard voldoen.

Wat zijn de vervolgstappen?

Als je alle stappen hebt gevolgd, kun je een aanvraag indienen bij een erkende certificeringsinstelling. Je moet hun een aantal documenten sturen, waaronder je informatiebeveiligingsbeleid, je risico-analyse en je maatregelen om de risico’s te beheersen. De certificeringsinstelling zal deze documenten bestuderen en je een assessment uitvoeren om te bepalen of je voldoet aan de ISO27001-standaard. Als je slaagt, krijg je een ISO27001 certificaat.

Het krijgen van een ISO27001 certificaat is een uitdaging, maar met de juiste voorbereiding en goede planning kun je de certificering succesvol behalen. Als je de ISO27001-standaard correct implementeert, kun je je klanten en partners laten weten dat je serieus bent over informatiebeveiliging.

Meer weten over het behalen van een ISO27001 certificaat? Neem contact op met Tozetta! Wijzelf zijn geen partij die ondersteund in het behalen van een ISO27001 certficaat, maar wij hebben wel diverse partners die dit kunnen.

Waarom schrijft Tozetta dan over ISO27001?

Ik hoor je denken, waarom schrijft Tozetta een blog over het behalen van een ISO27001 certificaat, als zij hierin niet ondersteunen. Dit klopt gedeeltelijk. Wij ondersteunen niet in het gehele proces, maar een pentest kan vereist zijn voor het behalen van een ISO27001 certificaat. Benieuwd naar de waarde van pentesten voor jullie cyberveiligheid? Lees ons blog!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security