Financiële schade na een hack

Cyber securtit verbeteren? Enorm belangrijk als je de financiele schade na een hack wil beperken.

Een hack kan een bedrijf of individu veel geld kosten. De financiële schade die een hack veroorzaakt, kunnen enorm zijn. Daarom speelt Cyber Security een belangrijke rol binnen de bedrijfsvoering. Toch worstelen veel bedrijven met hoe hun de Cyber Security kunnen verbeteren. In dit blog vertellen wij meer over de financiële gevolgen van een hack, en geven tips voor het verbeteren van de cyber security bij jullie organisatie.

Schade bij een hack

Je hebt verschillende vormen van cybercriminaliteit. Je kunt denken aan CEO fraude, maar ook aan Ransomware. Wat alle vorm van cybercriminaliteit gemeen hebben is dat de kosten flink kunnen oplopen. Een gevolg van Ransomware kan zijn dat belangrijke bestanden versleuteld zijn en niet meer vrijkomen. Naast dat er wordt gevraagd om losgeld, worden ook diverse bedrijfsprocessen hiermee stilgelegd. Naast direct schade in de vorm van losgeld, staat ook het bedrijf stil.

Helaas blijft het hier vaak niet bij, als belangrijke klantgegevens worden buitgemaakt kan dit blijvende reputatieschade opleveren. Tozetta heeft een blog geschreven over reputatieschade na een hack. In dit blog lees je over structurele omzetderving doordat het vertrouwen in jouw organisatie weg is na een hack.

Ondanks financiële schade enorm pijnlijk is, is het belangrijk om te weten dat het ook andere schade kan opleveren. De mentale gezondheid van de medewerker(s) staat op het spel. 70% van de hacks komt door menselijke fouten. Medewerkers die een (kleine) fout maken met als gevolg dat het bedrijf wordt gehackt hebben vaak een enorm schuldgevoel. Dit kan dus zorgen voor mentale problemen en dus het welzijn van je collega’s.

Hoe voorkom je financiële schade bij een hack?

In het vorige onderdeel hebben we voornamelijk gelezen welke ernstige gevolgen een hack heeft. De impact op de organisatie en haar medewerkers is enorm. Maar hoe kun je de cyber security verhogen en de kans op een hack verkleinen?

Cyber security verbeteren (preventief)

Een van de meest voorkomende manieren waarop een bedrijf de financiële schade door een hack kan beperken, is het installeren van beveiligingssoftware en -systemen. Deze systemen kunnen een bedrijf helpen bij het detecteren van mogelijke aanvallen en het blokkeren van kwaadwillende hackers.

Het preventief controleren en testen van systemen is ook een belangrijk onderdeel. Helemaal als een organisatie een groot bedrijfsnetwerk heeft, software uitgeeft of een mobiele applicatie heeft. Bij het uitvoeren van een pentest maak je kwetsbaarheden vroegtijdig inzichtelijk. Dit verkleind de kans op een hack drastisch. Als je meer te weten wil komen over het uitvoeren van een pentest kun je in dit blog meer lezen ”Wat is pentesten?”.

Bedrijven moeten hun werknemers regelmatig trainen over hoe ze hun netwerken en systemen kunnen beschermen. Ze moeten ook regelmatig hun beveiligingssoftware bijwerken om ervoor te zorgen dat hun systemen zo veilig mogelijk zijn.

Schade beperken na een hack

Als een hack heeft plaatsgevonden is het belangrijk dat je goed bent voorbereid. Dit kan ook weer door preventieve maatregelen te nemen. Het is ook belangrijk om een goed plan op te stellen, ook wel incidentrespons genoemd. Als een bedrijf eenmaal is gehackt, is het belangrijk om snel te reageren en de schade te beperken. Dit omvat het identificeren van de oorzaak van de hack, het herstellen van de beschadigde systemen, en het verzamelen van bewijs voor eventuele vervolging.

Als jullie organisatie voldoende back-ups maakt kunnen jullie de meeste belangrijke gegevens herstellen in geval van een aanval.

Cyber security verbeteren

Het is belangrijk om te onthouden dat de financiële schade door een hack enorm kan zijn. Bedrijven moeten er alles aan doen om deze schade te beperken door de juiste cyber security maatregelen te nemen. Als specialist op het gebied van ethical hacking behoort Tozetta tot een cyber security bedrijf. Naast het uitvoeren van pentests kunnen wij ondersteunen met het structureel verbeteren van jullie cyber security. Hierover hebben wij een blog geschreven met tips voor het verbeteren van jullie cyber security.

Benieuwd naar de tips, druk op de link hierboven. Indien jij meer opzoek bent naar persoonlijk contact kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij willen altijd meedenken en jullie cyber security verbeteren!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security