Wat is Cross Site Scripting(XSS)

Lees hier meer over Cross Site Scripting (XSS)

Cross Site Scripting, ook wel bekend als XSS, is een soort van webbeveiligingsaanval waarbij een aanvaller een website manipuleert door kwaadaardige scriptcode te injecteren. Deze scriptcode wordt gebruikt om de bezoekers van de website te misleiden en om hun gegevens te stelen. Aangezien het script code kan worden ingevoegd in webpagina’s, is XSS een gevaarlijke aanval omdat het de veiligheid van de website en de bezoekers in gevaar kan brengen.

XSS maakt gebruik van web-applicaties die onvoldoende beveiligd zijn tegen code-injectie. Het is een soort van script-injectie waarmee een aanvaller kwaadaardige code kan injecteren in een webpagina, waardoor de aanvaller de website kan manipuleren. De aanvaller kan de website manipuleren door de code te laten uitvoeren in de browser van de gebruiker.

XSS wordt meestal gebruikt om gevoelige informatie te stelen, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en persoonlijke gegevens. Het kan ook worden gebruikt om verkeer naar een aanvallers website te sturen, waardoor de aanvaller in staat is om informatie te verzamelen over de bezoekers van de website, zoals locatiegegevens of persoonlijke voorkeuren. XSS kan ook worden gebruikt om malware te verspreiden, waardoor een aanvaller toegang kan krijgen tot vertrouwelijke informatie.

Om ervoor te zorgen dat websites beveiligd zijn tegen deze aanvallen, moeten webontwikkelaars de best practices volgen bij het ontwikkelen van websites. Ze moeten de meest recente beveiligingsmaatregelen nemen, zoals het gebruik van filters om XSS-aanvallen te blokkeren, en het gebruik van encryptie om gegevens te beschermen. Daarnaast moeten ze ook geen code toestaan die van buitenaf kan worden ingevoerd, zoals Javascript en HTML.

Om te voorkomen dat websites beveiligingslekken hebben die XSS-aanvallen mogelijk maken, moeten webontwikkelaars ook goed op de hoogte zijn van de beveiligingsrisico’s en de best practices bij het ontwikkelen van websites. Daarnaast moeten ze ook regelmatig de website scannen om te controleren of er geen beveiligingslekken aanwezig zijn.

Het is ook belangrijk dat websitebeheerders regelmatig hun beveiligingssoftware bijwerken om ervoor te zorgen dat websites beveiligd blijven tegen XSS-aanvallen. Daarnaast moeten ze ook regelmatig alle gegevens controleren op mogelijke beveiligingsrisico’s.

In het algemeen is XSS een gevaarlijke aanval, maar het kan worden voorkomen door de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen. Door de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen, kunnen bedrijven er zeker van zijn dat hun website veilig is tegen XSS-aanvallen.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security