Wat is een Zero-Day?

Zero-Day is een vorm van kwetsbaarheid die wordt gebruikt door hackers en cybercriminelen om toegang te krijgen tot bedrijfs- of persoonsgegevens. Het is een term die vaak wordt gebruikt in de wereld van cybersecurity, waar het een gevaarlijk en veel voorkomend fenomeen is. De term staat voor het moment dat de kwetsbaarheid wordt ontdekt, meestal voor het bedrijf dat de kwetsbaarheid bezit. Op dit moment is er geen beveiliging beschikbaar, waardoor cybercriminelen er gebruik van kunnen maken om toegang te krijgen tot de gegevens.

Kenmerken Zero-day

Het belangrijkste kenmerk van Zero-Day is dat het kwetsbaarheid is, die de organisatie nog niet kent. Doordat ze zich niet bewust zijn van het probleem kunnen er geen maatregelen worden genomen om de kwetsbaarheid te verhelpen. Een Zero-Day kwetsbaarheid geeft cybercriminelen dus enorm veel tijd om hun gang te gaan binnen een organisatie. Ze kunnen de kwetsbaarheid gebruiken om toegang te krijgen tot bedrijfs- of persoonsgegevens, waardoor er een enorme bedreiging ontstaat.

Belang bij een zero-dat-kwetsbaarheid

Het is belangrijk dat bedrijven zich bewust zijn van Zero-Day-kwetsbaarheden. Er zijn verschillende manieren waarop een bedrijf kan voorkomen dat het slachtoffer wordt van een Zero-Day-aanval. Een van de belangrijkste manieren is het gebruik van beveiligingssoftware waarmee bedrijven kwetsbaarheden kunnen detecteren en verhelpen. Ook is het belangrijk om te investeren in de training en educatie van personeel. Als personeel bekend is met de kwetsbaarheden, is het beter in staat om tegenmaatregelen te nemen die voor de veiligheid van de organisatie zorgen.

Bedrijven moeten tevens hun best doen om hun klanten te beschermen tegen Zero-Day-aanvallen. Dit kan gedaan worden door het verstrekken van betrouwbare en veilige diensten en het toepassen van encryptie op hun systemen. Het updaten van beveiligingsmaatregelen is dan ook sterkt aan te raden.

Een back-up van gegevens is van belang om data te waarborgen. Hierdoor kun je als organisatie altijd terugvallen op de back-up in geval van een aanval. Hoewel het voorkomen van Zero-Day-aanvallen geen gemakkelijke taak is, is het belangrijk dat bedrijven de juiste maatregelen nemen om hun gegevens te beschermen.

Door het uitvoeren van externe penetratie testen kunnen zwakheden vroegtijdig inzichtelijk gemaakt worden en kan een Zero-Day voorkomen worden. Indien jouw organisatie hier meer over te weten wil komen kunnen jullie contact opnemen met één van onze hackers.

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security