Wat is OSINT?

In dit blog vertelt Tozetta meer over OSINT.

OSINT (Open Source Intelligence) is een verzameling technieken, gereedschappen en strategieën die worden gebruikt om openbare gegevens te verzamelen, analyseren en inzichtelijk maken. Het wordt vaak gebruikt door organisaties om de meest actuele informatie over hun bedrijf, relaties, concurrenten en markt te bepalen.

Met openbare bronnen kunnen organisaties een veel beter inzicht krijgen in hun bedrijfsomgeving, met betere beslissingen als gevolg. Het is een veelzijdige techniek die binnen velen domeinen zijn toepassingen kent. Hieronder vertellen wij hier meer over.

OSINT toepassingen

De meest voorkomende toepassingen van OSINT zijn bedrijfsspionage, informatievergaring, marktonderzoek en informatieverzameling. OSINT is een geweldig hulpmiddel voor bedrijven die hun concurrentiepositie willen versterken. Het helpt bedrijven om inzicht te krijgen in wat hun concurrenten doen en hoe ze hun markt benaderen. Bedrijven kunnen leren hoe ze hun eigen concurrentiepositie kunnen versterken door te begrijpen hoe hun concurrenten handelen en hun strategieën vorm geven.

Bovendien kan OSINT organisaties helpen hun markt beter te begrijpen en te ontwikkelen. Het verzamelt informatie over trends, ontwikkelingen en klanten, waardoor bedrijven hun marketingstrategie kunnen optimaliseren.

OSINT Onderzoeken

Vaak worden Open Source Intelligence onderzoeken ook toegepast door overheidsinstanties, verzekeraars of toezichthouders. Tijdens OSINT onderzoeken kan informatie naar voren komen die belangrijk zijn voor het besluitvormingsproces. Een goed voorbeeld waarin OSINT voor wordt ingezet is tegen fraudebestrijding. Iemand die een schadeclaim indient bij de verzekeraar voor zijn of haar kapotte TV, waarbij uit het OSINT onderzoek blijkt dat de foto bewerkt is, kan de schadeclaim worden afgewezen.

Het onderzoek kan uit verschillende openbronnen worden opgebouwd. Denk aan social media kanalen of technisch onderzoek naar foto’s (EXIF Data). Open Source onderzoekers raadplegen zoveel mogelijk openbare data om gebeurtenissen te valideren.

OSINT gebruikt door hackers?

De openbare data is ook voor hackers interessant. Hoe meer een hacker over jouw weet, hoe groter de kans dat de hacker kan binnendringen in jouw leven. Als een hacker weet welke social media kanalen jij gebruikt, en een van de accounts betrokken is geweest bij een datalek heeft deze hacker binnen no-time een wachtwoord. Indien jij overal hetzelfde wachtwoord gebruikt, of met minieme variaties (Welkom123 & Welkom99), is de kans groot dat deze persoon ook toegang krijgt tot andere accounts.

Er zijn talloze voorbeelden hoe hackers openbare bronnen gebruiken. Let dus op met wat je deelt, gebruik verschillende wachtwoorden en twee-staps-verificatie.

Cyber Security verbeteren?

Kortom, OSINT is een krachtig hulpmiddel voor onderzoekers, maar ook hackers. Indien jij meer wilt weten over hoe hackers OSINT gebruiken? Wij schreven hier onlangs een blog over. Daarnaast zijn er talloze manieren hoe je de Cyber Security van jouw organisatie kan verbeteren. Als specialist op het gebied van ethical hacking & het uitvoeren van pentests kan Tozetta jullie vrijblijvend verder helpen.

Neem gerust contact op, wij spreken jullie graag!

Kosteloos 1 uur pentesten?

Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een  urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!

Vraag een Quickscan aan

Pentest rapport Tozetta Cyber Security