Tozetta heeft als doel pentesten voor iedere organisatie toegankelijk te maken. Daarom zijn wij een blogreeks gestart waarbij wij jullie stapsgewijs meenemen in de wereld van pentesting. Dit is de eerste blog uit een reeks van vier. Na dit blog hopen wij dat jullie op de hoogte zijn van:
-
Wat pentesting is
-
Hoe pentesten werkt
-
Wat de voordelen van pentests zijn
Wat is pentesting?
Pentesting, ook wel bekend als penetration testing, is een proces waarbij een ethical hacker gebruik maakt van technieken om te onderzoeken hoe goed een bedrijf of organisatie beschermd is tegen cyberaanvallen. De ethical hacker onderzoekt de systemen, netwerken en applicaties van een bedrijf om te bepalen hoe goed deze beschermd zijn tegen mogelijke cyberaanvallen.
Pentesting wordt vooral gebruikt om te bepalen hoe veilig een bedrijf is en of er verbeterpunten zijn. De ethical hacker maakt gebruik van verschillende technieken en tools om de systemen te controleren op zwakke punten, zodat deze kunnen worden versterkt en de systemen beter beveiligd kunnen worden.
Waarom is pentesting belangrijk voor mijn bedrijf?
Het is belangrijk dat bedrijven regelmatig pentesting uitvoeren om hun systemen te controleren op zwakke punten. Door dit te doen, kunnen de systemen beter beveiligd worden tegen mogelijke cyberaanvallen.
Pentesting is ook belangrijk omdat het bedrijven helpt om hun systemen te verbeteren. Door het uitvoeren van pentests worden technische problemen en kwetsbaarheden geïdentificeerd, waardoor deze kunnen worden opgelost.
Tijden een pentest kunnen dus verschillende security problemen inzichtelijk worden gemaakt. Concrete voorbeelden van cybersecurity issues die tijdens een pentest naar voren komen zijn:
De voordelen van een pentest
Pentesting biedt veel voordelen voor bedrijven. Het helpt bedrijven om hun systemen te verbeteren door technische problemen en kwetsbaarheden te identificeren en op te lossen. Hierdoor helpt het om de systemen beter te beveiligen tegen mogelijke cyberaanvallen en waarborgt de continuïteit van een organisatie.
Door het uitvoeren van een pentest worden problemen geïdentificeerd en opgelost, wat leidt tot minder downtime en verminderde kosten. Daarnaast laat je aan je relaties en gebruikers zien dat je proactief bezig bent met cybersecurity. Het vertrouwen in jouw organisatie kan hierdoor flink toenemen.
De risico's van het niet uitvoeren van pentesting
Het niet inzetten van ethisch hackers kan leiden tot ernstige risico’s voor een bedrijf. Als een bedrijf geen pentest uitvoert, betekent dit dat er geen controle is of de systemen beveiligd zijn tegen cyberaanvallen. Dit kan leiden tot ernstige fouten en uiteindelijk een datalek en blijvende reputatieschade.
Hoe werkt een pentest?
Het uitvoeren van een pentest begint bij Tozetta met een QuickScan. Hierin verzamelen wij informatie over jullie digitale footprint. De ethical hacker verzamelt informatie over het systeem, zoals het IP–adres, het OS en de verschillende software die wordt gebruikt. Op basis van de QuickScan komt een urenindicatie jullie kant op.
Na akkoord wordt de pentest uitgevoerd om te bepalen hoe goed jullie systemen beveiligd zijn. Tijdens de pentest worden verschillende technieken gebruikt om het systeem te analyseren op zwakke punten. Na de test worden de resultaten geanalyseerd en gerapporteerd.
In de rapportage vind je een managementsamenvatting, gevonden kwetsbaarheden een proof-of-concept en hoe de kwetsbaarheden verholpen kunnen worden.
Wil jij volledig inzicht in het gehele pentestproces? Op onze Pentest pagina van Tozetta vind je het gehele pentestproces in 6 stappen.
De verschillende soorten pentests
Er zijn grofweg drie pentest methodes. We hebben het over whitebox, greybox en blackbox pentesting.
-
Black box Pentest
-
Grey box Pentest
-
White box Pentest
Bij een Black box pentest geeft organisatie de ethische hacker vooraf geen informatie over de systemen en de IT-structuur. De ethische hacker krijgt enkel een scope wat bestaat uit een URL en/of IP-adressen. Dit is een nabootsing van hoe een ‘’échte hacker’’ te werk gaat. Uiteraard beschikt een hacker met kwade intenties niet over interne kennis en moet dit geheel op eigen wijzen vergaren.
Dit maakt het voor de ethische hacker lastiger om zwakheden inzichtelijk te maken.
Bij Grey box penetratietesten krijgt de hacker beperkte informatie over systemen en IT-structuur. In sommige gevallen krijgt de penetratietester toegang tot een systeem met een gebruikersaccount. Dit is een nabootsing van een situatie waarbij een hacker inloggegevens via bijvoorbeeld phishing heeft vergaard en zo toegang heeft gekregen tot de interne omgeving van een organisatie.
Vanuit deze kennis/toegang kan een ethische hacker meer gedegen onderzoek doen naar kwetsbaarheden binnen de systemen van de organisatie.
De ethische hacker krijgt bij een white box penetratietest volledige toegang tot o.a. de broncode, netwerk of vergevorderde rechten binnen de IT-systemen. Hierdoor kan een ethische hacker zich voornamelijk focussen op het nalopen van alle systemen en een zo goed mogelijk beeld geven van kwetsbaarheden binnen het gehele landschap van de organisatie.
Cybersecurity verbeteren
Nu je weet wat pentesten is kun je door in de blogreeks van Tozetta. In de blogreeks werken we toe naar het ”Hacking As A Service” abonnement.
Door een abonnement met beschikbare maandelijkse pentest uren brengt Tozetta relaties in staat continu hun omgevingen te blijven checken op kwetsbaarheden. Naast de mogelijkheid om iedere maand een pentest uit te voeren biedt Tozetta in dit Hacking as a Service abonnement ook 24/7 security monitoring.
Meer weten? Lees ons volgende blog in de reeks of ga naar onze hacking as a service pagina!
Kosteloos 1 uur pentesten?
Bij Tozetta kun je vrijblijvend een Pentest Quickscan aanvragen. Tijdens de Quickscan gaat een ethisch hacker kosteloos één uur een pentest uitvoeren. In dit uur maakt de ethisch hacker het aanvalsoppervlak inzichtelijk. Op basis hiervan kan een urenindicatie voor jullie vraagstuk worden bepaald en krijgen jullie inzicht in de mogelijke pentest kosten. Interesse in een pentest uitvoeren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in!
Vraag een Quickscan aan
- Gratis advies
- Vrijblijvend
- Vernieuwde inzichten